ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «κλίβανο» οδεύουν 100 τόνοι κατασχεμένων τσιγάρων

Στον «κλίβανο» οδεύουν 100 τόνοι κατασχεμένων τσιγάρων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εταιρεία που θα καταστρέψει 100 τόνους κατασχεμένων τσιγάρων χωρίς να προκληθεί περιβαλλοντική επιβάρυνση αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Η ποσότητα αυτή εκτιμάται πως αντιστοιχεί μόλις στο 3% του λαθραίου καπνού που εισάγεται ετησίως στην Ελλάδα.

Το Τελωνείο Ελευσίνας προκήρυξε διαγωνισμό προκειμένου να βρει ανάδοχο εταιρεία στην οποία θα αναθέσει την καταστροφή 100 τόνων τσιγάρων που έχουν κατασχεθεί τους τελευταίους μήνες από τελωνειακούς, το ΣΔΟΕ, τη ΓΓΔΕ και την Ελληνική Αστυνομία.

Δεδομένου ότι 10 τόνοι λαθραίου καπνού αντιστοιχούν σε διαφυγόντες φόρους 2 εκατ. ευρώ περίπου, οι 100 τόνοι κατασχεμένων τσιγάρων που οδεύουν προς καταστροφή αντιστοιχούν σε διαφυγόντες φόρους άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Η τεράστια αυτή ποσότητα φυλάσσεται σήμερα σε αποθήκες του Τελωνείου Ελευσίνας. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι κατασχέσεις λαθραίων τσιγάρων είναι σχεδόν καθημερινές οι αποθήκες αυτές έχουν «υπερχειλίσει» και πρέπει να αδειάσουν άμεσα.

Έρευνες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ, αλλά και της εταιρείας Philip Morris υπολογίζουν ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων και του χύμα καπνού προσεγγίζει πλέον το 21%-23% της αγοράς ή σε αξία τα 600- 650 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία εξαετία η επίσημη αγορά τσιγάρων και καπνού έχει μειωθεί κατά 45% αλλά συνολικά η κατανάλωση παραμείνει σταθερή, λόγω των «μαϊμού» τσιγάρων.

Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι για το έργο της καταστροφής των τσιγάρων θα πρέπει να διαθέτουν άδεια διαχείρισης και επεξεργασίας µη επικίνδυνων αποβλήτων και ειδίκευση στην ορθή περιβαλλοντικά καταστροφή τσιγάρων, θα πρέπει δε στο παρελθόν να έχουν μεταφέρει και καταστρέψει µε επιτυχία καπνικά χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Οι 90 τόνοι κατασχεμένων τσιγάρων θα παραδοθούν στις εγκαταστάσεις της μειοδότριας εταιρείας µε φορτηγά αυτοκίνητα και 10 περίπου τόνοι θα παραληφθούν από την εταιρεία από αποθήκη του Τελωνείου Ελευσίνας και θα μεταφερθούν µε δικές τη δαπάνες στο τόπο καταστροφής.

Υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως οι εν λόγω 100 τόνοι αντιστοιχούν μόλις στο 3% του λαθραίου καπνού που εισάγεται ετησίως στην Ελλάδα και αναφέρουν πως πλέον οι ποσότητες των κατασχεθέντων τσιγάρων διαρκώς αυξάνονται καθώς υπάρχει ειδική γνώση επί τους θέματος και καλή διακρατική συνεργασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ