ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κορωνοϊός θέτει προσκόμματα στην αποπληρωμή καταπτώσεων εγγυήσεων του Δημοσίου

Ο κορωνοϊός θέτει προσκόμματα στην αποπληρωμή καταπτώσεων εγγυήσεων του Δημοσίου
ΙΝΤΙΜΕ

Καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των απαιτήσεων των τραπεζών που προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου βλέπουν οι θεσμοί στην έκθεσή τους για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Στην έκθεση αναφέρεται πως αν και οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν μέτρα που θεωρούνται εφικτά στην τρέχουσα συγκυρία για την εφαρμογή του τετραετούς σχεδίου δράσης για την εκκαθάριση των μη εξοφλημένων εγγυήσεων του Δημοσίου, ωστόσο το lockdown θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αξιώσεων των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους θεσμούς αυτό θα γίνει κυρίως λόγω του μικρότερου αριθμού προσωπικού που εργάζεται για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, λόγω της μετάθεσης της διαδικασίας πρόσληψης εξωτερικού προσωπικού και λόγω της καθυστέρησης στο χρόνο μετεγκατάστασης στης σχετικής διεύθυνσης σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.

«Οι αρχές σκοπεύουν να επιταχύνουν στο μέτρο του δυνατού την επεξεργασία των αιτήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με τους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ εξετάζουν τρόπους για να καλύψουν με εμπροσθοβαρή τρόπο το χρονοδιάγραμμα πληρωμών μέχρι το 2023», σημειώνεται στην έκθεση και προστίθεται πως οι αρχές συμφώνησαν να προετοιμάσουν τον Ιούνιο ένα αναθεωρημένο σχέδιο πληρωμής των απαιτήσεων των τραπεζών που προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Πάντως σήμερα, Τετάρτη, αναρτήθηκαν στη Διαύγεια τρεις διαφορετικές αποφάσεις με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην πληρωμή απαιτήσεων της Alpha Bank που προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

-Η πρώτη απόφαση αφορά σε εγγυημένη από το Ελληνικό Δημόσιο απαίτηση της Alpha Bank ύψους 354.168 ευρώ η οποία προέρχεται από δάνειο που είχε χορηγήσει σε επιχείρηση στη Μυτιλήνη.

-Η δεύτερη απόφαση αφορά σε εγγυημένη από το Ελληνικό Δημόσιο απαίτηση της Alpha Bank ύψους 730.644 ευρώ η οποία προέρχεται από δάνεια που είχε χορηγήσει σε επιχειρήσεις σε Αγιά Παρασκευή, Αργοστόλι, Καλαμάτα, Κύμη, Πύργο, Σπάρτη, Τρίπολη και Χαλκίδα.

-Η τρίτη απόφαση αφορά σε εγγυημένη από το Ελληνικό Δημόσιο απαίτηση της Alpha Bank ύψους 298.411ευρώ, η οποία προέρχεται από δάνειο που είχε χορηγήσει σε επιχείρηση στην Καβάλα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ