ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόνωση στον τουρισμό με πεντάμηνη μείωση του ΦΠΑ – Ποια προϊόντα και υπηρεσίες αφορά

Τόνωση στον τουρισμό με πεντάμηνη μείωση του ΦΠΑ – Ποια προϊόντα και υπηρεσίες αφορά
ΙΝΤΙΜΕ

Μέσα από τη μείωση του ΦΠΑ για πέντε μήνες επιδιώκει η κυβέρνηση να καταστήσει ελκυστικότερο το ελληνικό τουριστικό πακέτο, αλλά και να στηρίξει την εστίαση.

Κατά την τοποθέτηση του στην παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε τις επερχόμενες μειώσεις στο ΦΠΑ που θα επέλθουν από την 1η Ιουνίου και θα ισχύσουν έως τις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή έως το τέλος της τουριστικής σεζόν.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10, ακόμη μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%.

Αυτή η μείωση θα καλύψει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο και με συνδυαστικές μεταφορές. Στη ίδια βάση θα μειωθεί από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα έχουν σημαντική επίπτωση στα δημόσια έσοδα, ωστόσο θα λειτουργήσουν ως αυτόματος σταθεροποιητής και θα συγκρατήσουν την πτώση της ζήτησης που καταγράφεται σήμερα στον τουριστικό κλάδο.

Να σημειωθεί πως το 2019 τα έσοδα από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών ανήλθαν σε 28,01 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 576,78 εκατ. ευρώ, ήτοι 2,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο ΦΠΑ που εισέπραξαν οι ΔΟΥ ανήλθε το 2019 στα 12,4 δισ. ευρώ, ποσό ωστόσο που σίγουρα δεν θα επαναληφτεί εφέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ