ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος τρόπος πρόσβασης των ανταγωνιστών της ΔΕΗ σε μερίδιο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Νέος τρόπος πρόσβασης των ανταγωνιστών της ΔΕΗ σε μερίδιο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Φωτογραφία αρχείου Anna Tagkalou / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νέο μηχανισμό σε αντικατάσταση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ για την πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στο μονοπώλιο του λιγνίτη δρομολογούν κυβέρνηση και θεσμοί.

Αυτό αναδεικνύεται από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την έκτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και σημειώνει την πρόοδο που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση για τη διευθέτηση της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.

Οπως προκύπτει από το κείμενο, πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα ώστε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόταση και να κλείσει η υπόθεση στο τέλος του 2020».

Η πρόταση αυτή αφορά τη λειτουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ σε μερίδιο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο βαθμός της πρόσβασης θα συνδέεται με την πορεία της απολιγνιτοποίησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, η Κομισιόν σχεδιάζει και market test, για το οποίο είναι σε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις ώστε ο μηχανισμός αυτός να διασφαλίζει τη διαφανή διαδικασία επιλογής ανταγωνιστών, την πρόσβαση μικρότερων προμηθευτών λιανικής στις ποσότητες ενέργειας που θα πωλούνται και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στον μηχανισμό.

Πληροφορίες θέλουν η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης να αφορά τον καθορισμό των τιμών πώλησης των ποσοτήτων λιγνιτικής παραγωγής.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της τονίζει τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των παρόχων ενέργειας από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές λόγω της κρίσης της πανδημίας, αν και, όπως τονίζει, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ