ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Λάθος η απόφαση για το ΦΠΑ – Εδώ και τώρα μείωση 6%

Γ. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Λάθος η απόφαση για το ΦΠΑ – Εδώ και τώρα μείωση 6%
ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Λάθος χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς τη μείωση κατά 13% του ΦΠΑ σε ροφήματα, καφέδες και αναψυκτικά, επισημαίνοντας πως δεν προσφέρει καμία απολύτως στήριξη στον κλάδο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καββαθάς, η απόφαση του πρωθυπουργού αποτελεί προεκλογική δέσμευση και δεν έγινε κάτι παραπάνω από αυτό.

«Είμαστε ο πλέον παραγωγικός κλάδος της χώρας με 330.000 εργαζόμενους και 90.000 επιχειρήσεις που λόγω της επιδημιολογικής κρίσης έχει χάσει το ¼ του κύκλου εργασιών του. Η επιβράβευση της κυβέρνησης για τη στήριξη της εστίασης στην οικονομία είναι 83 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ, δηλαδή όφελος 920 ευρώ ετησίως για κάθε επιχείρηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως απαιτείται η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ κατά 6%, ώστε ένα μέρος της μείωσης να περάσει και στις τελικές τιμές και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου απευθείας από το κράτος, χωρίς την εμπλοκή των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα στο 13% από 24% που είναι σήμερα ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Ο μειωμένος ΦΠΑ, όπως αποδεικνύεται δεν αφορά ολόκληρη την εστίαση, οπότε το όφελος για τον καταναλωτή θα είναι περιορισμένο.

Σημειώνεται πως οι τιμές του καφέ, των αναψυκτικών και των λοιπών μη αλκοολούχων ποτών που σερβίρονται από εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και λοιπά καταστήματα μαζικής εστίασης θα μειωθούν κατά περίπου 9% από την 1η Ιουνίου, με την προϋπόθεση πως θα περάσει η μείωση στις τελικές τιμές διάθεσης των προϊόντων αυτών προς τους πελάτες.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ θα έπρεπε να ήταν οριζόντια σε ολόκληρη την εστίαση που ανοίγει πάλι τη Δευτέρα 25 Μαΐου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του κλάδου ασκούσαν πιέσεις μέχρι την τελευταία στιγμή να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%, αλλά Η τελικά η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή αυτό δεν έγινε.

Όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα στο 13% από 24% δεν θα έχει κανένα σημαντικό αντίκτυπο στην τσέπη του καταναλωτή, ενώ θεωρείται ανέφικτο να περάσουν οι μειώσεις στις τελικές τιμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ