ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος για αξιολόγηση Κομισιόν: Κυβερνητική επιλογή η αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας

Τσακαλώτος για αξιολόγηση Κομισιόν: Κυβερνητική επιλογή η αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης από τη χθεσινή έκθεση αξιολόγησης των θεσμών σχολιάζει αιχμηρά ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας συγκεκριμένα σημεία του κειμένου τα οποία, όπως λέει, παραπέμπουν σε «απώλεια της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών και η αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας».

«Μελετώντας την χθεσινή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας - η οποία προβλέπει ύφεση 9,7% - και για την οποία ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος και ο κ. Πέτσας την χαρακτήρισε "την πιο θετική έκθεση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια" προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος:

«Προκύπτει ότι η κυβέρνηση, αντί για προστασία της πρώτης κατοικίας ετοιμάζει σχέδιο "θα σας πάρουμε το σπίτι αλλά μην φοβάστε, θα σας επιτρέπουμε να μείνετε ως ενοικιαστές"».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραπέμπει στο σημείο της έκθεσης που αναφέρει πως «το σχέδιο περιέχει επίσης πρόταση για σχέδιο πώλησης και εκμίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να εκμισθωθεί στον δανειολήπτη, με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το μίσθωμα του μισθωμένου ακινήτου».

Προσθέτει, δε, πως «προκύπτει ότι η κυβέρνηση παράλληλα δεσμεύτηκε να αναβάλει την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021" και "να καταργήσει την ηλεκτρονική προδήλωση των υπερωριών που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ταυτόχρονα «το κείμενο αναφέρει ότι το 25% των εργαζομένων (πάνω από 1 εκ. εργαζόμενοι) βρέθηκαν σε αναστολή», τους οποίους ονομάζει «επιδοματούχους άνεργους», ενώ επισημαίνει ότι «τον Ιανουάριο υπήρχαν 1,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (τα στοιχεία Μάρτιου του Γενικού Λογιστηρίους του Κράτους τις εμφανίζουν στα 1,8 δισ.)».

«Καταλαβαίνω ότι ο πήχης του υπουργού είναι χαμηλά. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που δήλωσε ότι η απόφαση του Eurogroup για την δανειοδότηση από τον ESM ήταν 'πολύ καλή συμφωνία' και 'σύμφωνα και με τις ελληνικές θέσεις' και μετά δήλωσε ότι δεν θα γίνει χρήση του πακέτου. Ο ίδιος άνθρωπος, που χθες ανακοίνωσε μείωση μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα ως μέτρο στήριξης της οικονομίας (ή 16% του μικτού μισθού αλλά 20% του καθαρού όπως έσπευσε να… καθησυχάσει τον κόσμο ο κ. Βρούτσης)», υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλώτος.

«Αλλά η ικανοποίηση από το κείμενο και τις δεσμεύσεις αυτές, μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Η απώλεια της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών και η αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, είναι μέρος του κυβερνητικού σχεδίου» καταλήγει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ