ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Καμία σκέψη για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο

Σταϊκούρας: Καμία σκέψη για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Για το τέλος Οκτωβρίου παραπέμπει η κυβέρνηση τις επόμενες κινήσεις στο φορολογικό καθεστώς, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη και το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ότι «όταν κλείσει η παρένθεση, θα πάμε από εκεί που ξεκινήσαμε πριν από την κρίση, με μειώσεις φόρων, ανάλογα με τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα ταμειακά διαθέσιμα. Θα δούμε τη συγκυρία τον Οκτώβριο». Ο ίδιος, όπως είπε, προτιμά τις παρεμβάσεις στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών: «Επιμένω στην αξία και στην έννοια των ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία σε μια 'καινούργια' οικονομία» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, εξετάζονται διάφορα σενάρια που θα λαμβάνουν υπόψη τη μείωση του τζίρου κατά το τρίμηνο της πανδημίας και τα ταμειακά διαθέσιμα.

«Σε κάθε περίπτωση η κεντρική στόχευση της κυβέρνησης, με το που σταθεροποιηθεί η οικονομία, είναι η επιστροφή στην λογική της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως γινόταν μέχρι το Φλεβάρη του 2020», ξεκαθάρισε.

Ερωτώμενος για το ποια από τις μειώσεις στον ΦΠΑ, όπως αυτές ανακοινώθηκαν νωρίτερα, δυνητικά θα επέλεγε να σταθεροποιηθεί στο μέλλον, ο υπουργός τόνισε πως ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν πριν το τέλος Οκτώβρη.

«Πήραμε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις για πέντε μήνες προκειμένου να μειώσουμε ΦΠΑ σε πολλά διαφορετικά προιόντα. Θα δούμε την κατάσταση τότε και ανάλογα θα ενεργήσουμε» είπε συγκεκριμένα ο κ. Σταικούρας αντιπαραβάλλοντας πως ενδεχομένως οι μειώσεις φόρων που θα ακολουθήσουν να μην έχουν να κάνουν με τον ΦΠΑ αλλά με κάποιον άλλον φόρο ή με ασφαλιστικές εισφορές».

Όπως ανέφερε ο υπουργός οι μειώσεις των εισφορών θεωρούνται ως ακόμη μεγαλύτερης βαρύτητας ζήτημα για την κυβέρνηση καθώς μιλάμε για μια «καινούρια οικονομία» την οποία προσδοκούμε να έχουμε στους επόμενους μήνες με το οριστικό τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Σταικούρας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθούν επί τάπητος κάποιες επεκτάσεις του ΦΠΑ «αλλά αυτή τη στιγμή, επειδή όλα αυτά τα στοιχεία έχουν παροδικότητα και πρέπει να σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτή είναι η βέλτιστη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης εκτιμούν ότι παραδείγματος χάριν οι μειώσεις στον ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά και τον καφέ δεν αποτέλεσαν ιδιαίτερα βοηθητικό μέτρο στήριξης αλλά και το γεγονός πως επιχειρηματίες τον τομέα του τουρισμού φαίνεται επίσης να δηλώνουν πως περίμεναν περισσότερη στήριξη στον κλάδο τους, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως τα μέτρα θα πρέπει να αποτιμηθούν συνολικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, εξετάζονται διάφορα σενάρια που θα λαμβάνουν υπόψη τη μείωση του τζίρου κατά το τρίμηνο της πανδημίας και τα ταμειακά διαθέσιμα.

«Το συνολικό πακέτο που προσφέρει η κυβέρνηση στην εστίαση και τον τουρισμό, όχι για λίγες μέρες αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ρεαλιστικό, ισχυρό και σε κάθε περίπτωση αυτό που ζητούταν» δήλωσε υπενθυμίζοντας πως παραδείγματος χάριν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αποτελούσε βασικό αίτημα των επιχειρηματιών του κλάδου πριν την υγειονομική κρίση.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι από την α’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», περίσσεψαν περίπου 400 εκατ. ευρώ, που θα προστεθούν στο 1 δισ. ευρώ της β’ φάσης τον Ιούνιο. Δήλωσε ότι στην α’ φάση μπήκαν περίπου 55.000 επιχειρήσεις, αντί των περίπου 72.000 των αρχικών εκτιμήσεων, και απέδωσε το γεγονός αυτό σε τρεις λόγους: στην ύπαρξη κερδοφορίας τον Μάρτιο, στην επιλογή χρηματοδότησης με άλλους τρόπους, και στην αναμονή ορισμένων για τη β’ φάση του προγράμματος.

Ειδικά σε σχέση με το προαναφερθέν κονδύλι που περίσσεψε από την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο υπουργός οικονομικών γνωστοποίησε πως εάν, όπως εκτιμάται, περισσέψουν από την πρώτη φάση περί τα 400 εκατομμύρια, αυτά θα προστεθούν στο προαναφερθέν κονδύλι ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και στο τέλος Ιουνίου, με τα δεδομένα Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, θα υπάρξει ένα δεύτερο πιο γενναίο πακέτο άμεσης επιδότησης επιχειρηματικότητας.

«Δεν θα περισσέψει ούτε ένα ευρώ που να μην πάει στην επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους, από αυτά που έχουμε προυπολογίσει» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Ο κος Σταικούρας παράλληλα κάλεσε επίσης τις τράπεζες να επιταχύνουν τις δανειοδοτήσεις σε επιχειρηματίες και νοικοκυριά.

«Τώρα οφείλουν να σταθούν δίπλα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και να προχωρήσουν σε μεγάλη πιστωτική έκταση. Φιλοδοξούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς να δοθούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα συστήσουμε και παρατηρητήριο παρακολούθησης των πιστώσεων», είπε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για σχέδιο για την εργασία που οδηγεί σε περικοπή μισθών κατά 20% δήλωσε «Μεταξύ του διλήμματος επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας, κάναμε τη δεύτερη επιλογή. Το μέτρο της επιχορήγησης των μισθών είναι παροδικό. Τελειώνοντας το έτος εκτιμούμε ότι θα σταθεροποιηθεί η οικονομία. Εάν όμως δεν υπάρχει σταθεροποίηση και επανέλθει ο κορωνοϊός, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι εδώ. Οι απώλειες πολύ μικρές το ποσοστό αναπλήρωσης στη χειρότερη περίπτωση θα είναι 84% στην καλύτερη 100%».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, δήλωσε ότι «κανένα τέτοιο σενάριο και καμία τέτοια σκέψη δεν υπάρχει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ