ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραδέχθηκε την απάτη η διοίκηση της Akazoo – Σταματά να διαπραγματεύεται στον Nasdaq

Παραδέχθηκε την απάτη η διοίκηση της Akazoo – Σταματά να διαπραγματεύεται στον Nasdaq
Quintessential Capital Management

«Οι ιστορικές οικονομικές καταστάσεις της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές, η Akazoo είχε μόνο αμελητέα πραγματικά έσοδα και συνδρομητές εδώ και χρόνια και πρώην μέλη της διοίκησης και συνεργάτες της Akazoo συμμετείχαν σε ένα σοφιστικέ σχέδιο για την παραποίηση των βιβλίων και των οικονομικών στοιχείων της Akazoo».

Αυτά αναφέρει η ίδια η Διοίκηση της Akazoo σε ανακοίνωση που γνωστοποίησε χθες προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τα ευρήματα της ειδικής επιτροπής ελέγχου που συστήθηκε για να διερευνήσει το σκάνδαλο που αποκάλυψε η Quintessential Capital Management (QCM), το αμερικανικό fund του Γκάμπριελ Γκρέγκο.

Από την ίδια ανακοίνωση προκύπτει πως η Akazoo θα συναινέσει στην απόφαση των στελεχών του Nasdaq για τη διαγραφή της μετοχής της από το αμερικανικό χρηματιστήριο και έτσι από τις 27 Μαΐου θα σταματήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Οι ομαδικές αγωγές

Να σημειωθεί πως η παραδοχή της απάτης από την ίδια την Akazoo λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που δεκάδες δικηγορικά γραφεία στις ΗΠΑ καταθέτουν ομαδικές αγωγές σε βάρος της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας και διαγκωνίζονται για το ποια νομική φίρμα θα τεθεί επικεφαλής της ομαδικής αγωγής.

Οι αγωγές υποβάλλονται κατά της Akazoo SA και μελών της Διοίκησης της (πρώην και νυν) από μετόχους που αγόρασαν τους τίτλους της εταιρείας μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου 2019 ως και 20 Απριλίου 2020.

Οι αγωγές αποσκοπούν στην ανάκτηση αποζημιώσεων για φερόμενες παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας βάσει του αμερικανικού νόμου περί κινητών αξιών του 1934.

Οι αγωγές έως τώρα υποστήριζαν πως στο διάστημα μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου 2019 (οπότε η Akazoo μπήκε στον Nasdaq) ως και τις 20 Απριλίου 2020 (οπότε αποκαλύφθηκε η υπόθεση από την QCM) οι κατηγορούμενοι έκαναν ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις και απέτυχαν να αποκαλύψουν ότι:

(1) Η Akazoo υπερεκτιμούσε τα έσοδα, τα κέρδη και τα διακρατούμενα μετρητά της.
(2) Η Akazoo κατείχε σημαντικά λιγότερα δικαιώματα διανομής μουσικής από ό, τι είχε δηλώσει και υπονοούσε.
(3) Σε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις της, η Akazoo δεν λειτουργεί σε 25 χώρες.
(4) Η Akazoo έχει σημαντικά μικρότερη βάση χρηστών από ό, τι δηλώνει.
(5) Η Akazoo έκλεισε τα κεντρικά της γραφεία και άλλα γραφεία σε όλο τον κόσμο.
(6) Οι δημόσιες δηλώσεις των στελεχών της Akazoo ήταν ουσιωδώς ψευδείς και παραπλανητικές.

Πλέον, με την επίσημη παραδοχή της απάτης από την ίδια την εταιρεία, αυτές οι κατηγορίες δεν χρειάζεται καν να τεκμηριωθούν από τους ενάγοντες.

Σε κάθε περίπτωση τα νομικά γραφεία που καταθέτουν τις αγωγές σε βάρος της Akazoo και των στελεχών της, καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό μετόχων – εναγόντων, καθώς στις 23 Ιουνίου Αμερικανικό δικαστήριο θα διορίσει τον επικεφαλής ενάγοντα στη νομική διαμάχη κατά της Akazoo. Και αυτή η ημερομηνία αυτή είναι ορόσημο, καθώς ο επικεφαλής ενάγων ενεργεί για λογαριασμό όλων των άλλων μελών της αγωγής για την επίλυση των διαφορών.

Όπως έχει προσφάτως αποκαλύψει το CNN Greece, τα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών των εποπτικών αρχών, των δικηγορικών εταιρειών και των μεμονωμένων επενδυτών για το σκάνδαλο της Akazoo είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της Akazoo Pierre Schreuder.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οικονομικοί διευθυντές και ορκωτοί λογιστές της InternetQ – που ως μητρική ενοποιούσε την Akazoo- και των θυγατρικών της, καθώς προκύπτει πως τα στελέχη αυτά παρήγαγαν ή πιστοποιούσαν στις Αρχές οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούν να επαληθευτούν.

Μάλιστα, κάποια από τα στελέχη αυτά έχουν μεταπηδήσει στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο- θυγατρικές τραπεζών- κάτι που εγείρει ανησυχίες για το fit and proper (καταλληλότητα) τους.

Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, στην οποία ανήκε η Akazoo πριν συγχωνευθεί με την αμερικανική εταιρεία Modern Media Acquisition Corp και εισαχθεί στον Nasdaq, έχει κατά την QCM κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο. Ο Δημητρόπουλος είχε απασχολήσει ξανά τη δημοσιότητα το 2015, όταν η InternetQ (που από το 2010 διαπραγματευόταν στην αγορά AIM του Λονδίνου), είχε τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης εν μέσω δημοσιευμάτων πως εξαπατούσε τους επενδυτές.

Για να μην έχει κυρώσεις και βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις ο ίδιος έκανε δημόσια πρόταση και έβγαλε τις μετοχές της InternetQ από την βρετανική χρηματιστηριακή αγορά.

Το fund Diorama

Ερωτηματικά προκύπτουν για το ρόλο της DECA Investments, του επενδυτικού βραχίονα του fund Diorama Investments Sicar του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που από το 2015 έχει επενδύσει στην InternetQ και στην Akazoo. Η συμμετοχή που έχει η Deca Investments στην Akazoo είναι της τάξης του 4% και προέρχεται έμμεσα από την επενδυτική θέση που έχει πάρει στην InternetQ, όπου και κατέχει το 11,5%.

Η DECA Investments, όπως και το fund Diorama, διοικούνται από πρώην ανώτατα τραπεζικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία. Ενδεικτικά ο Νίκος Νανόπουλος, ο για πολλά χρόνια πρόεδρος της Eurorobank, είναι πρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής του Diorama Investments Sicar. Το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε έτη η συγκεκριμένη επενδυτική ομάδα έχει τοποθετήσει άνω των 12 εκατ. ευρώ στην InternetQ και ενδιάμεσα δεν αντιλήφθηκε τους έκνομους χειρισμούς της διοίκησης Δημητρόπουλου – Ζερβού, είναι κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη απορία στην αγορά.

Μέλλει να καταδειχθεί το εάν η DECA Investments ως ζημιωθείς μέτοχος της Akazoo θα καταθέσει αγωγή σε βάρος της Διοίκησης της εταιρείας ή θα μετάσχει στην ομαδική αγωγή που θα αποκρυσταλλωθεί πλήρως μετά τις 23 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ