ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Ο κορωνοϊός διέκοψε τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας

Moody's: Ο κορωνοϊός διέκοψε τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας
AP Photo/Mark Lennihan

«Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (Β1 σταθερό) περιορίζεται από την αυξημένη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας, η οποία ανήλθε στο 177% του ΑΕΠ πέρυσι και είναι ένας από τους υψηλότερους δείκτες μεταξύ των κρατών που αξιολογεί η Moody's. Το ξέσπασμα του κορωνοϊού διέκοψε τη βελτίωση των πιστωτικών τάσεων της χώρας, αλλά αυτό θα είναι ένα παροδικό σοκ». Αυτό αναφέρεται σε ετήσια έκθεση της Moody's Investors Service που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody's ανέφερε σχετικά πως «τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ενώ η κυβέρνηση που εξελέγη πέρυσι τον Ιούλιο έχει ξεκινήσει με υποσχέσεις να υλοποιεί το πρόγραμμά της, το οποίο βασίζεται στην αύξηση των επενδύσεων».

Κατά την ίδια «θα χρειαστεί διατήρηση συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής από διαδοχικές κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια για να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα. Επίσης, και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και μέτρα για την ενίσχυση των θεσμών στη χώρα, θα πρέπει να διατηρηθούν και να διευρυνθούν».

Το πλεονεκτήματα της Ελλάδας όσον αφορά στο πιστωτικό της προφίλ περιλαμβάνουν τη σχετικά καλή οικονομική κατάσταση του πληθυσμού, το θετικό προφίλ για τις λήξεις χρέους που επιτρέπει δημοσιονομική ευελιξία παρά το υψηλό χρέος, αλλά και τη σημαντική στήριξη από την ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει η Moody's Investors Service η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις προς την ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων ρυθμίσεις που έχουν συμβάλλει σε βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και των επενδύσεων, ενώ διατηρούνται τα ισχυρά δημόσια οικονομικά. Στον αντίποδα, ενδέχεται να προκύψουν πιέσεις στην αξιολόγηση εάν η ελληνική κυβέρνηση αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ακυρώσει νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις ή εάν προκύψουν νέες εντάσεις με τους δανειστές του επίσημου τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ