ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 218 μονάδες βάσης το spread – Πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Στις 218 μονάδες βάσης το spread – Πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων
INTIME

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP) της ΕΚΤ να παρέχει σημαντική στήριξη στα ελληνικά χρεόγραφα.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς, διαμορφώνεται στις 218 μονάδες βάσης, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς βρίσκεται στο 1,6%, ήτοι 3,36% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου αναφοράς βρίσκεται στο 1,03%, ήτοι 0,90% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή. Η απόδοση του 15ετούς ομολόγου αναφοράς βρίσκεται στο 1,711%, ήτοι 4,07% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή.

Οι συστηματικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μέσω του νέου έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνονται διαρκώς οι αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων.

Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εμφανίζεται αποφασισμένο να αυξήσει το μέγεθος του PEPP και να προσαρμόσει τη σύνθεσή του εάν τα μακροικονομικά δεδομένα πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ τον Ιούνιο, καταδείξουν ότι το μέγεθος του προγράμματος υπολείπεται των αναγκών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ