ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιλογή προϊσταμένων εφοριών το πρώτο μεγάλο τεστ για το νέο ΓΓΔΕ Γιώργο Πιτσιλή

Η επιλογή προϊσταμένων εφοριών το πρώτο μεγάλο τεστ για το νέο ΓΓΔΕ Γιώργο Πιτσιλή
Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακέφαλες είναι σήμερα πολλές εκ των μεγάλων εφοριών της χώρας, αλλα και κρίσιμες γενικές διευθύνσεις της φορολογικής διοίκησης, καθώς δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις των προϊσταμένων τους που για περίπου ένα μήνα είναι κενές .

Πρόκειται για τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης, τις ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, ΔΟΥ Πλοίων και ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού καθώς και τις οργανικές μονάδες της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρωπίνου Δυναμικού.

Σημειώνεται πως η άμεση επιλογή Γενικών Διευθυντών και προϊσταμένων εφοριών είναι ζήτημα που σχετίζεται με την εύρυθμη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης, την πορεία των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς στη συμμόρφωση των φορολογουμένων. Από αυτή εξαρτάται και η επιτυχημένη εφαρμογή του νέου στρατηγικού σχεδίου 2016-2020 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Κατά πληροφορίες ειδικό ενδιαφέρον για τη διαδικασία κάλυψης των θέσεων των γενικών διευθυντών της φορολογικής διοίκησης έχουν δείξει οι θεσμοί, συνδέοντας το ζήτημα ευθέως με την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Το ζήτημα επιλογής προϊσταμένων είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο νέος επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος «κληρονόμησε» το πρόβλημα από τον «υπηρεσιακό» προκάτοχο του Ιωάννη Μπάκα.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θέλουν να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε είδους πολιτικές παρεμβάσεις στην επιλογή των νέων προϊσταμένων , κάτι που η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει ήδη εγγυηθεί.

«Η επιλογή είναι αποκλειστικό ζήτημα του κ. Πιτσιλή», δήλωσε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, παραδεχόμενο πως οι διαδικασίες θα πρέπει να κινηθούν γρήγορά προκειμένου να λειτουργήσουν πλήρως και συντονισμένα οι δομές της φορολογικής διοίκησης που είτε είναι σήμερα ακέφαλες είτε λειτουργούν με αναπληρωτές προϊσταμένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ