ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέζουν οι θεσμοί για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης – Ζητούν ψηφιακές υπογραφές για τους δικαστές

Πιέζουν οι θεσμοί για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης – Ζητούν ψηφιακές υπογραφές για τους δικαστές
ΙΝΤΙΜΕ

Να εντείνει τις προσπάθειες για την ψηφιακή αναβάθμιση των δικαστηρίων ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκτη έκθεση για την μεταμνημονιακή εποπτεία.

Αν και οι θεσμοί αναγνωρίζουν πως στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις τόσο στη μετάβαση στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή και επεξεργασία νομικών εγγράφων στις αστικές και ποινικές υποθέσεις όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση δικαστικών πιστοποιητικών και αποφάσεων.

Είναι ενδεικτικό πως ενώ η ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων θα καταστεί υποχρεωτική για τις διοικητικές δίκες από την 1η Ιανουαρίου 2021, παραμένει προαιρετική για τα αστικά και ποινικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τους θεσμούς, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να προετοιμάσουν ένα σχέδιο δράσης έως τα μέσα του 2020 για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών φακέλων στις αστικές και ποινικές δίκες, μέσω της χαρτογράφησης της κατάστασης σε τοπικό και θεματικό επίπεδο. Βάσει του εν λόγω σχεδίου δράσης θα προσδιοριστεί και σχετικό χρονοδιάγραμμα.

«Προϋπόθεση για τη γενικευμένη και υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων είναι η απόκτηση επικυρωμένων ψηφιακών υπογραφών από τους δικαστές, το εξουσιοδοτημένο προσωπικό των δικαστηρίων και τους δικηγόρους. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς τους θεσμούς πως θα λάβει υποστηρικτικά μέτρα προς το σκοπό αυτό», αναφέρεται στην έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ