ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Τριπλό πλαφόν στις μειώσεις

Συντάξεις: Τριπλό πλαφόν στις μειώσεις
Συνταξιούχοι (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με στόχο να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, αλλά χωρίς οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το εναλλακτικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει τριπλό πλαφόν στις μειώσεις των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται δύο αυστηρά «ψαλίδια» για υψηλές κύριες συντάξεις και για συνολικό εισόδημα συνταξιούχου, αλλά και ένα «φρένο» στα 1.000 ευρώ που θα λειτουργεί ως προστατευτικό δίχτυ για το νέο άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, οι περικοπές στις επικουρικές, που αν δεν αποφευχθούν αναμένεται να είναι κλιμακωτές μεσοσταθμικά 6-7%, σε ποσά πάνω από 170 ευρώ, θα συνδυαστούν με τις κύριες που εισπράττουν οι δικαιούχοι.

Στόχος είναι όσοι σήμερα εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ κύρια και επικουρική να μην πέσουν μετά τις μειώσεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην πτώση του εισοδήματος μετά τις κλιμακωτές μειώσεις.

Συνδυαστικά με το πλαφόν προς τα κάτω θα λειτουργήσουν και τα πλαφόν προς τα πάνω, ώστε να θυσιαστούν τα ρετιρέ και να διασωθούν οι μεσαίες και χαμηλές κύριες συντάξεις Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νέο αυστηρότερο πλαφόν για τη μία κύρια σύνταξη στα 2.000 ευρώ.

Το προσχέδιο νόμου του Κατρούγκαλου προβλέπει πλαφόν στα 2.300 ευρώ για την κύρια σύνταξη από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα. Η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να βγάλει από τη διαπραγματευτική της φαρέτρα την αυστηροποίηση αυτού του πλαφόν στα 2.000 ευρώ με σκοπό να ψαλιδιστούν όλες οι συντάξεις που υπερβαίνουν αυτό το ποσό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ