ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης συζητούν κυβέρνηση και θεσμοί

Νέα κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης συζητούν κυβέρνηση και θεσμοί

Μια νέα κλίμακα για την εισφοράς αλληλεγγύης που θα ακολουθεί τη λογική της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος εξετάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι θεσμοί.

Βάση της πρότασης που είναι υπό διαμόρφωση η εισφοράς αλληλεγγύης θα υπολογίζεται όπως ο φόρος εισοδήματος δηλαδή με συντελεστή ανά κλιμάκιο και όχι με συντελεστή επί του συνόλου του εισοδήματος.

Ενδεικτικά ένας φορολογούμενος σήμερα με ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ καταβάλει εισφορά 4% επί του συνόλου του εισοδήματός. Με το σχέδιο που προτείνεται θα υπολογίζεται ο συντελεστής ανά κλιμάκιο, δηλαδή με 1% για εισόδημα από 12.000 έως 20.000, 2% για το εισόδημα από 20.000 έως 50.000 και ούτω καθεξής.

Για να αποδώσει η νέα εισφορά αλληλεγγύης τα έσοδα 1,1 δισ. ευρώ που συνεισφέρει σήμερα θα πρέπει οι συντελεστές της να αυξηθούν. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο ανώτατος συντελεστής 8% που σήμερα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ να αυξηθεί στο 10%.

Στις πληροφορίες για αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, διαψεύδοντας το ενδεχόμενο της αναδρομικής επιβολής της (δηλαδή στα εισοδήματα του 2015).

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναδρομικής εισφοράς. Συζητάμε όλα τα φορολογικά μέτρα με βάση το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του πλεονάσματος μέχρι το 2018» σημείωσε στο Mega.

Ο υπουργός εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία ότι μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει συμφωνία, σημειώνοντας ότι υπάρχει σύγκλιση στα βασικά στοιχεία σε ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ