ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση της Αθήνας – Οδηγίες για συμμετοχή στη διαδικασία

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση της Αθήνας – Οδηγίες για συμμετοχή στη διαδικασία
Photo by Evan Wise on Unsplash

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η ανάρτηση της Αθήνας, με περισσότερους από 150 ιδιοκτήτες να προσέρχονται στο κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι.

Σύμφωνα με ό,τι εξήγησε ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας, Γιώργος Δημητρίου στον «Ελεύθερο Τύπο», τόσο η πρόσβαση του κοινού όσο και οι συναλλαγές θα γίνονται έπειτα από ραντεβού, το οποίο θα κλείνεται ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία. Για αυτόν τον λόγο, λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο, ενώ το γραφείο κτηματογράφησης θα λειτουργεί κυρίως για όσους «δυσκολεύονται» με την ηλεκτρονική δήλωση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Δημητρίου, σημαντικό είναι οι πολίτες πρώτα να βλέπουν στο site τι έχει δηλωθεί και έπειτα να καλούν για διευκρινιστικές ερωτήσεις ή για να κανονίσουν επίσκεψη.

Πώς εξελίχθηκε η πρώτη μέρα

Περισσότεροι από 150 ιδιοκτήτες επισκέφθηκαν τα ολυμπιακά ακίνητα.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις που παραλήφθηκαν ανέρχονται στις 104, οι συμπληρωματικές καταθέσεις στοιχείων ήταν 14, τα πιστοποιητικά κτηματογραφούμενου ακινήτου έφτασαν τα 44, οι αιτήσεις διόρθωσης τρεις, ενώ αλλαγή στοιχείων δικαιούχου έκανε μόλις ένας πολίτης, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

Μηνύματα από ΑΑΔΕ

Σημειώνεται πως από την περασμένη εβδομάδα και για τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η σταδιακή ηλεκτρονική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ για όσους έχουν ιδιοκτησίες στην Αθήνα, ώστε να συμμετάσχουν στην ανάρτηση, η οποία θα «τρέχει» μέχρι τις 3 Αυγούστου για τους κατοίκους της Ελλάδας και ως τη 1η Οκτωβρίου για του εξωτερικού και το Δημόσιο.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης, κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας.

Η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι κομβικής σημασίας, καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο.

Με λίγα «κλικ» και μέσα σε ελάχιστα λεπτά αποφεύγεται η ταλαιπωρία και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες.

Οδηγίες για συμμετοχή στη διαδικασία της ανάρτησης

Για να συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία της ανάρτησης είναι απαραίτητο πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να επισκεφθούν το σύνδεσμο: http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx, όπου:

  • Θα δουν το απόσπασμα του κτηματολογικού πίνακα και του κτηματολογικού διαγράμματος με τις καταχωρισμένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους.
  • Θα ελέγξουν την ορθότητά τους.
  • Εάν συμφωνούν, δεν κάνουν καμία ενέργεια, αφού η καταγραφή είναι σωστή.
  • Εφόσον δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα εντός δύο μηνών από την έναρξη της ανάρτησης (και τεσσάρων εάν είστε κάτοικος εξωτερικού), να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικά μέσω του «E-Κτηματολόγιο / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ