ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμερικανική «ασπίδα» στον αγωγό EastMed

Αμερικανική «ασπίδα» στον αγωγό EastMed
EPA/ARMANDO BABANI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ηχηρό μήνυμα απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έστειλαν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ που συνεργάζονται για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Στη διάρκεια τηλεσυζήτησης που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο με θέμα τον αγωγό EastMed ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, τόνισε:

«Η θέση μας είναι σταθερή. Οι ΗΠΑ βλέπουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως πεδίο συνεργασίας. Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ευκαιρία. Πρέπει να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις που επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα. Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο για τα θαλάσσια σύνορα. Το MOU είναι ένα νομικό ζήτημα. Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ. Ζητάμε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες, οι προκλητικές δηλώσεις. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα και θεωρούμε ότι πρέπει να κοιτάζει προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια κάνουν κακό στην ίδια τη χώρα» είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά ζητήματα, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στο επενδυτικό σχέδιο του αγωγού.

Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ήταν κατηγορηματικός ως προς την υπεράσπιση των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει σταθερή θέση απέναντι στην Τουρκία. Δεν είναι προκλητική. Είμαστε ευρωπαϊκό κράτος και αυτή είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στη γείτονα χώρα. Ομως το τανγκό θέλει δύο». Αναφερόμενος στις προκλητικές συμπεριφορές της Αγκυρας πριν από την υπογραφή της συμφωνίας του EastMed αλλά και με την απόπειρα εισβολής μεταναστών στον Εβρο, σημείωσε ότι αφενός προχωρήσαμε τη συνεργασία και αφετέρου «υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Δουλεύουμε για τη συνεργασία με την Τουρκία. Αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, προκάλεσε την Τουρκία να αποκαλύψει ποιο άρθρο του διεθνούς δικαίου επικαλείται για τα νησιά και τις ΑΟΖ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ