ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προκοπίου, Μαρτίνος, Κορώνης και Μουνδρέας αντιμέτωποι με κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Προκοπίου, Μαρτίνος, Κορώνης και Μουνδρέας αντιμέτωποι με κυρώσεις από τις ΗΠΑ
AP Photo/Eric Gay

Κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ναυτιλιακές εταιρείες συμφερόντων των γνωστών Ελλήνων εφοπλιστών Προκοπίου, Μαρτίνου, Κορώνη και Μουνδρέα, καθώς μετέφεραν πετρέλαιο προέλευσης Βενεζουέλας, κάτι που από τις αμερικανικές αρχές εκλαμβάνεται ως υποστήριξη στο καθεστώς Μαδούρο. Πρόκειται για τις AFRANAV MARITIME, ADAMANT MARITIME και SANIBEL SHIPTRADE, με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ καθώς και την SEACOMBER Ltd με έδρα την Ελλάδα, δεξαμενόπλοια των οποίων μετέφεραν πετρέλαιο προέλευσης Βενεζουέλας μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2020.

Η AFRANAV MARITIME είναι εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του σκάφους ATHENS VOYAGER, ενός δεξαμενόπλοιου μεταφοράς αργού πετρελαίου με σημαία Παναμά (IMO: 9337391) που μετέφερε φορτία πετρελαίου από λιμάνια της Βενεζουέλας έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2020. To πλοίο το διαχειρίζεται εμπορικά η Chemnav Shipmanagement του εφοπλιστή Παύλου Κορώνη.

Η SEACOMBER LTD εδρεύει στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του πλοίου CHIOS I. Το CHIOS I είναι ένα πετρελαιοφόρο με σημαία Μάλτας (IMO: 9792187) που μετέφερε φορτία πετρελαίου από λιμάνια της Βενεζουέλας έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2020. Σύμφωνα με βάσεις δεδομένων, το CHIOS I είναι συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

Η ADAMANT MARITIME LTD εδρεύει στα Νησιά Μάρσαλ και είναι ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του σκάφους SEAHERO. Το SEAHERO είναι ένα πετρελαιοφόρο με σημαία Μπαχάμες (IMO: 9315642) που μετέφερε φορτία πετρελαίου από τα λιμάνια της Βενεζουέλας έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2020. Σύμφωνα με βάσεις δεδομένων, το SEAHERO το διαχειρίζεται εταιρεία συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου.

Η SANIBEL SHIPTRADE LTD εδρεύει στα Νησιά Μάρσαλ και είναι εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του πλοίου VOYAGER I. Το VOYAGER I είναι ένα πετρελαιοφόρο με σημαία Νήσων Μάρσαλ (IMO 9233789) που μετέφερε πετρέλαιο από τα λιμάνια της Βενεζουέλας έως τα τέλη Απριλίου 2020. Σύμφωνα με βάσεις δεδομένων, το VOYAGER I το διαχειρίζεται η NGM Energy συμφερόντων του Nίκου Mουνδρέα.

Στη βάση των κυρώσεων όλα τα περιουσιακά στοιχεία (assets) και έννομα συμφέροντα των εν λόγω εταιρειών που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή βρίσκονται στην κατοχή ή τον έλεγχο προσώπων με αμερικανική υπηκοότητα θα δεσμευθούν και θα πρέπει να δηλωθούν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC). Επιπλέον, θα δεσμευτούν τυχόν εταιρείες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, 50% ή περισσότερο στις προαναφερόμενες ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητα μόνιμες και αποσκοπούν σε αλλαγή συμπεριφοράς των εμπλεκομένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ