ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννης Χατζησαλάτας στο CNN Greece: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση φόρου 25%

Γιάννης Χατζησαλάτας στο CNN Greece: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση φόρου 25%

Στο CNN Now μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου των εφοριακών, Γιάννης Χατζησαλάτας, για την έκπτωση του 25% που αναμένουν οι φορολογούμενοι, η οποία, όπως ο ίδιος τόνισε θα ισχύσει σε δύο περιπτώσεις, καθώς και για την παράταση που αναμένεται να πάρει φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

«Υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου έχουμε έκπτωση 25% στις υποχρεώσεις μας. Για την πρώτη περίπτωση, ο πολίτης έχει ήδη διευθετήσει τις διαδικασίες, καθώς αφορούσε το ΦΠΑ είτε του πρώτου τριμήνου για τις επιχειρήσεις που έχουν βιβλία β’ κατηγορίας είτε για τις επιχειρήσεις που έχουν βιβλία γ΄ κατηγορίας τον τελευταίο μήνα», ανέφερε ο Γιάννης Χατζησαλάτας, επισημαίνοντας ότι μέχρι και τις 15 Ιουνίου θα ανακοινωθεί μέσω του taxis ο συμψηφισμός του 25% που έχουν ήδη καταβάλει.

«Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει ο εκάστοτε φορολογούμενος να στείλει πριν email στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων».

Πρόκειται για μία διαδικασία που άργησε αρκετά, παραταύτα ο εκπρόσωπος Τύπου των εφοριακών, συνιστά στους φορολογούμενους ψυχραιμία, εγγυώμενος ότι δεν θα χαθεί η έκπτωση.

«Οι πολίτες είχαν το δικαίωμα να καταβάλουν το ποσό εμπρόθεσμα μέχρι τις αρχές Μαΐου, ωστόσο παρατηρούμε καθυστέρηση ενός μήνα. Σίγουρα κάθε ευρώ είναι ιερό, τόσο αυτό που δίνεται όσο και αυτό που κόβεται», εξηγεί και εφιστά την προσοχή για συχνή «επίσκεψη» στο taxis προκειμένου ο φορολογούμενος να δει εγκαίρως το μήνυμα.

«Αναφορικά με τον ΕΦΚΑ τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς αναρτήθηκαν σήμερα τα εκκαθαριστικά και η πληρωμή θα έχει περιθώριο 10 ημερών, ξεκινώντας από την Τετάρτη 3 Ιουνίου. Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι πρόκειται για μία έκπτωση που αφορά όλους, πληττόμενους του ΕΦΚΑ και μη», αναφέρει ο κ. Χατζησαλάτας.

Φορολογικές δηλώσεις

Έντονη είναι η φημολογία παράτασης των φορολογικών δηλώσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο ίδιος.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι σχεδόν πάντα δίνεται παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κάτι που θεωρώ ότι θα συμβεί και φέτος, αφού τα λογιστικά γραφεία έχουν επωμιστεί το τελευταίο διάστημα μεγάλο βάρος. Η παράταση ειδικά φέτος είναι επιβεβλημένη, όμως να διευκρινίσουμε ότι η όποια παράταση δεν θα επηρεάσει την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων για τέλος Ιουλίου» καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ