ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας

Κορωνοϊός: Τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας
Pixabay

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην αγορά εργασίας, μετά την μεγάλη κρίση του κορωνοϊού, ανέλυσε στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece, ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος διευκρίνισε μεταξύ άλλων τα όσα πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι στο νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης «Συν-Εργασία».

Από 15 Οκτωβρίου τίθεται σε εφαρμογή ο νέος κυβερνητικός μηχανισμός, που θα επιτρέπει στον εργαζόμενο να δουλεύει με μειωμένο ωράριο κατά 50% και να λαμβάνει το μισό χρηματικό πόσο από τον εργοδότη του και το 60% του μισθού του από το κράτος.

«Βάσει του νόμου 46/90/2020, όπου αναφέρεται το πρόγραμμα "Συν-Εργασία", η απαγόρευση απολύσεων αφορά μόνο τους εργαζομένους που θα μπουν στο πρόγραμμα», εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς στο CNN Now.

Τι ισχύει για τους εργαζομένους που έληξε η αναστολή τους

Για τους εργαζομένους που έληξε η αναστολή τους τον Μάιο, δεν μπορούν να απολυθούν για 45 μέρες, κάτι που ισχύει από το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

«Με το πέρας, των 45 ημερών, οι απολύσεις -εάν ο εργοδότης δεν έχει δηλώσει τους υπαλλήλους του στο ανωτέρω πρόγραμμα- είναι ελεύθερες», σημειώνει ο εργατολόγος.


Δεν απαιτείται καμία συναίνεση για την ένταξη του εργαζομένου στο πρόγραμμα «Συν-εργασία», καθώς πρόκειται για μία απόφαση που λαμβάνει μόνο ο εργοδότης, ο οποίος δικαιούται αν θέλει να βάλει μέχρι και το 100% των εργαζομένων του σε πρόγραμμα με μειωμένο ωράριο.


Μπορεί όμως να επιλέξει από τους 10 εργαζομένους που έχει να βάλει τους 8 και να μην βάλει τους δύο, αυτούς τους δύο, αν ήταν σε αναστολή μέχρι τον Μάιο, μόλις λήξουν οι 45 μέρες έχει το δικαίωμα άμεσα να τους απολύσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ