ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας

Κορωνοϊός: Τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας
Pixabay

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην αγορά εργασίας, μετά την μεγάλη κρίση του κορωνοϊού, ανέλυσε στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece, ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος διευκρίνισε μεταξύ άλλων τα όσα πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι στο νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης «Συν-Εργασία».

Από 15 Οκτωβρίου τίθεται σε εφαρμογή ο νέος κυβερνητικός μηχανισμός, που θα επιτρέπει στον εργαζόμενο να δουλεύει με μειωμένο ωράριο κατά 50% και να λαμβάνει το μισό χρηματικό πόσο από τον εργοδότη του και το 60% του μισθού του από το κράτος.

«Βάσει του νόμου 46/90/2020, όπου αναφέρεται το πρόγραμμα "Συν-Εργασία", η απαγόρευση απολύσεων αφορά μόνο τους εργαζομένους που θα μπουν στο πρόγραμμα», εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς στο CNN Now.

Τι ισχύει για τους εργαζομένους που έληξε η αναστολή τους

Για τους εργαζομένους που έληξε η αναστολή τους τον Μάιο, δεν μπορούν να απολυθούν για 45 μέρες, κάτι που ισχύει από το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

«Με το πέρας, των 45 ημερών, οι απολύσεις -εάν ο εργοδότης δεν έχει δηλώσει τους υπαλλήλους του στο ανωτέρω πρόγραμμα- είναι ελεύθερες», σημειώνει ο εργατολόγος.


Δεν απαιτείται καμία συναίνεση για την ένταξη του εργαζομένου στο πρόγραμμα «Συν-εργασία», καθώς πρόκειται για μία απόφαση που λαμβάνει μόνο ο εργοδότης, ο οποίος δικαιούται αν θέλει να βάλει μέχρι και το 100% των εργαζομένων του σε πρόγραμμα με μειωμένο ωράριο.


Μπορεί όμως να επιλέξει από τους 10 εργαζομένους που έχει να βάλει τους 8 και να μην βάλει τους δύο, αυτούς τους δύο, αν ήταν σε αναστολή μέχρι τον Μάιο, μόλις λήξουν οι 45 μέρες έχει το δικαίωμα άμεσα να τους απολύσει.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ