ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου δρομολογεί η Ελλάδα – Κρίσιμες οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ

Νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου δρομολογεί η Ελλάδα – Κρίσιμες οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Ιουνίου σχεδιάζει η κυβέρνηση. Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα παίξουν οι σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι αναλυτές προσδοκούν πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει σήμερα μια επέκταση του προγράμματος κρατικών τίτλων κατά 300 με 500 δισ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται ήδη πτωτικά, με το δεκαετές να βρίσκεται στην περιοχή του 1,460%, καθώς προεξοφλείται πως επεκτείνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερο ελληνικό χρέος.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιδιώκει να κτίσει αποθέματα ρευστότητας άνω των 15 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Αυτό θα γίνει μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων και μέσω της άντλησης πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό το απόθεμα ρευστότητας θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για να καλυφτούν οι ενδιάμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες που αναμένονται αυξημένες και για να εξισορροπηθούν οι πιέσεις από την πτώση των δημοσίων εσόδων.

Σχεδόν το 1/3 των υπό άντληση πόρων θα προέλθουν από εκδόσεις ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Στη βάση αυτή εξετάζεται το ενδεχόμενο για νέο έξοδο στις αγορές με δεκαετές ομόλογο για άντληση ποσού περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Αλλά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν θα περιοριστεί σε αυτή την έκδοση και αναμένεται να εκδώσει ακόμη δύο ομόλογα έως τα τέλη του έτους για να συγκεντρώσει περίπου 2 δισ. ευρώ.

Πρόσθετη ρευστότητα συγκεντρώνεται ήδη από τις αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Αυτές θα είναι εφέτος 5 δισ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17,5 δισ. ευρώ, όταν το σχέδιο προϋπολογισμού 2020 προέβλεπε πως θα υποχωρούσαν εφέτος στα 7,5 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση στοιχηματίζει σε εισροές χρημάτων κοινοτικής προέλευσης. Περιμένει 1,3 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Εξ αυτών των χρημάτων η πρώτη δόση ύψους 640 εκατ. ευρώ θα αντληθεί τον Ιούνιο και άλλα 650 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2021.

Ακόμη, η κυβέρνηση αναμένει πως θα συγκεντρώσει έως 2,5 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού προγράμματος για την απασχόληση (SURE) ύψους 100 δισ. ευρώ για την επιδότηση μισθών και εισφορών με στόχο τη στήριξη των θέσεων εργασίας, αλλά και τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους.

Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση δεν περιλαμβάνει προσφυγής στην πανδημική γραμμή στήριξης του ESM, καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει η Ελλάδα να είναι η πρώτη ή από τις πρώτες χώρες της ευρωζώνης που θα προσφύγει στην προληπτική πιστωτική γραμμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ