Αγίου Πνεύματος: Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα
H Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημέρωσε τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020 (Αγίου Πνεύματος).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες, που ορίζει ο νόμος, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), κανονισμού εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.
Αν παρότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει εφέτος κατ' εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους, οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.
Επισημαίνεται ότι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς και κωδικοποιήσεις συλλογικών ρυθμίσεων, μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του Ο.ΜΕ.Δ., στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.omed.gr/el/syllogikes-rythmiseis
Άκαρπες οι έρευνες για των εντοπισμό των αλλοδαπών που ναυάγησαν στην Σάμο
18:20
Το Λαϊκό Λαχείο στον ρυθμό των Χριστουγέννων: Μοιράζει μέχρι και 1.000.000 ευρώ στην ειδική κλήρωση της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου
18:14
Κόντρα Κουτσούμπα - Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: «Αυτή είστε!»
18:06
Μέτρα προστασίας για τους αγρότες από το Ευρωκοινοβούλιο ενόψει της συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur
18:04