ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Στις αγορές βγαίνει ξανά η Ελλάδα με 10ετές ομόλογο. Ειδικότερα η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan την έκδοση 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2030.

Την έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου προς όλους τους ενδιαφερόμενους με μήνυμά της επιβεβαιώνει και η Goldman Sachs που επισημαίνει πως η απόδοση κινείται κάτω από 1,4% στη βάση του προγράμματος PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT).

Σημειώνεται πως η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, γεγονός που έχει επιδράσει θετικά στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων.

Το ελληνικό Δημόσιο στις 15 Απριλίου εξέδωσε 7ετές ομόλογο, αντλώντας 2 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 2,05%.

Την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει:

«Πιθανόν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο να υπάρξει νέα έκδοση ομολόγου».

Μάλιστα, είχε προσθέσει ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η τακτική επικοινωνία με τις αγορές».

Άλλωστε, όπως ανέφερε, τα κεφάλαια από τις εκδόσεις των ομολόγων αποτελούν μέρος των ποσών που δαπανώνται για τα μέτρα στήριξης.

Καθότι έως σήμερα δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από τα έσοδα του Προϋπολογισμού, από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και από την αύξηση του δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου λήξης 2029, που εκδόθηκε πέρυσι διαμορφώνεται στο 1,38%.

Για το νέο 10ετές οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιτόκιο κοντά στο 1,5%, ενώ τα κεφάλαια που θα αντληθούν υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ