ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο

Το σχέδιο για να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο
Sean Gallup/Getty Images/Ιdeal Image (φωτογραφία αρχείου)

Από συμπληγάδες περνά η ελληνική οικονομική διπλωματία προκειμένου να προσεγγίσει το στόχο της, τη δημιουργία ενεργειακού Ηub, δηλαδή ενός ενεργειακού κόμβου που θα καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει σε τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, φαίνεται ότι αποστασιοποιείται, δηλώνοντας πριν από λίγες μέρες σε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ότι θα επανεξετάσει το όλο θέμα.

cheniere

Πηγή:Cheniere energy

Η Cheniere, η οποία διαχειρίζεται στη Λουιζιάνα και στο Τέξας, δύο σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου, είναι η πρώτη εταιρεία που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξάγει στην Ελλάδα από το τρέχον έτος αμερικάνικο σχιστολιθικό αέριο και να συνεργαστεί με εγχώριους παίκτες.

Η ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία και η αναζήτηση νέων ενεργειακών αγορών ήταν ένα από τα θέματα που είχε συζητήσει ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι, με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα.

keri kotzias eurokinissi misinas

Στιγμιότυπο από τις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι κ.κ Κοτζιάς και Κέρι τον περασμένο Νοέμβριο, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πηγή: Εurokinissi/Στέλιος Μίσινας

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στο CNN Greece ότι η Ελλάδα θέλει προσέγγιση με τη Ρωσία κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. «Την κατάσταση επιδεινώνει το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία και το αντι-εμπάρκο που έχει επιβάλει αντίστοιχα και αυτή προς την Ε.Ε».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος της Ελλάδας, είναι να ιδρύσει δίαυλο επικοινωνίας και με την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) το διεθνή οργανισμό, μέλη του οποίου είναι Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Η Ε.Ε. προωθεί την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Η Ε.Ε. προωθεί, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και των δρόμων προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου, την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Στόχος της είναι να εδραιώσει την ενεργειακή ασφάλεια και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει ενδεχόμενη διακοπή στη ροή φυσικού αερίου ή πετρελαίου από τη Ρωσία.Ο Νότιος Διάδρομος, φυσικού αερίου, δίνει αυτά τα εχέγγυα.

Την ενεργειακή ατμομηχανή της Ελλάδας, κινεί από πλευράς της Ελλάδας ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Τσίπρας.

giorgos tsipras

Ο κ. Γιώργος Τσίπρας. Πηγή: Mfa.gr

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, προτεραιότητα της οικονομικής διπλωματίας είναι να αναδειχθεί σε κόμβο διαμετακόμισης με τους αγωγούς φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Νότιος Διάδρομος, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, περιλαμβάνει το σύστημα αγωγών SCP (South Caucasus Pipeline), TANAP (Trans-Anatolian Pipeline) και TAP (Trans-Adriatic Pipeline) μεταφέροντας φυσικό αέριο από την Κασπία (κοίτασμα Shah Deniz) προς την αγορά της Ευρώπης (Ν. Ιταλία) μέσω Γεωργίας, Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας.

TAP AG.GR

O TAP. Πηγή:tap-ag.gr

IGB: Ο αγωγός της Ελλάδας και των γειτόνων της

Ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB - Gas Interconnector Greece-Bulgaria) είναι μία ακόμη ενεργειακή πύλη στην Ευρώπη. Ο αγωγός προβλέπεται να συνδεθεί με τον υφιστάμενο στην Ελλάδα αγωγό του ΔΕΣΦΑ, καθώς και τον αγωγό ΤΑΡ που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών είναι τμήμα του δικτύου διασυνδετήριων αγωγών που αποτελούν τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου που θα αξιοποιεί τα εθνικά δίκτυα φυσικού αερίου της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και θα ενώνει τις αγορές της Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και ενδεχομένως άλλων χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Μέρος του Κάθετου Διαδρόμου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Η συμφωνία για τη δημιουργία του υπεγράφη, τον περασμένο Δεκέμβριο στη Σόφια. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2018. Η δε κατασκευή του θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία βρίσκουν κοινή συνισταμένη στην κατασκευή του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Vertical Gas Corridor – VGC) που θα περιλαμβάνει προγραμματισμένα έργα διασύνδεσης των δικτύων των τριών χωρών με στόχο τη διακίνηση ποσοτήτων αερίου από το Βορρά στο Νότο και αντίστροφα.

Βασική συνιστώσα του Κάθετου Διαδρόμου, είναι και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη βουλγαρική πόλη Στάρα Ζαγορά.

Εκτός από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που η Ελλάδα θα κάνει ενεργειακό άνοιγμα τους επόμενους μήνες και προς την Ουκρανία.

x1

Τμήμα του ενεργειακού χάρτη της Ελλάδας. Πηγή: ΔΕΠΑ

Το Ιράν

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έτειναν χείρα συνεργασίας με το Ιράν, μετά την άρση των περισσότερων κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής και αποτελεί το ενεργειακό Eλ Ντοράντο για την Ε.Ε.

Σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις, όπως αναφέρουν ανώτατες διπλωματικές πηγές στο CNN Greece, σε πρώτο στάδιο διαγράφεται ότι θα ευδοκιμήσει η συνεργασία στην ενέργεια, τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα (όπου η Ελλάδα θα διαδραματίσει την πύλη εισόδου του Ιράν προς την Ευρωπαϊκή αγορά), τη ναυτιλία, τις μεταφορές και τον τουρισμό, την τεχνολογία, τις τεχνικές εταιρείες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

2463987 copy copy copy

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν. Πηγή: Eurokionissi/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, ξεκίνησε η επικοινωνία Αθήνας - Τεχεράνης στην αποκατάσταση των μεταφορών και ξεπεράστηκαν τα εμπόδια προκειμένου να δημιουργηθεί απευθείας πτήση που να συνδέει τις πρωτεύουσες των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ