ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Μηδενικά επιτόκια ως το 2022

Fed: Μηδενικά επιτόκια ως το 2022
EPA

Αμετάβλητα στο 0% - 0,25% διατήρησε τα επιτόκια του δολαρίου σήμερα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed αναφέρεται πως θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν μέχρι η οικονομία να ανακάμψει, ήτοι έως το 2022, ενώ θα συνεχίσει και τις αγορές στοιχείων ενεργητικού, τουλάχιστον με τον σημερινό ρυθμό.

«Τους προσεχείς μήνες, η Federal Reserve θα αυξήσει την ποσότητα εντόκων και ενυπόθηκων ομολόγων που διακρατά, τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό, για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς», σημειώνουν οι αξιωματούχοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

Οι προβλέψεις της Fed για το ΑΕΠ το 2020 αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, το 2020 η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,5%. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% ως το 2022, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,8%. Η δε ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020, και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέφερε σε δηλώσεις του στον Τύπο πως η νομισματική πολιτική είναι καλά τοποθετημένη για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, αλλά ξεκαθάρισε πως θα χρειαστούν και δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

«Πρέπει να είμαστε ταπεινοί απέναντι στην ικανότητά μας να ωθήσουμε τον πληθωρισμό», είπε και σημείωσε πως αν και η δημοσιονομική αντίδραση στην κρίση ήταν μεγάλη, ισχυρή και πολύ γρήγορη, το Κογκρέσο των ΗΠΑ, όσο και η Fed θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ