ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μνηστήρες για την προεδρία του Eurogroup

Οι μνηστήρες για την προεδρία του Eurogroup
ΙΝΤΙΜΕ/European Union

Οι μνηστήρες που διεκδικούν την προεδρία του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μετά την απόφαση του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο να αποχωρήσει από το Eurogroup είναι πολλοί. 

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας για θέματα Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, που έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια και ο ομόλογός του της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόνοχιου.

Τα τρία αυτά πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρονται να καταλάβουν το πόστο και ήδη στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις που επηρεάζουν την ισορροπία δυνάμεων.

Κατά παράδοση οι κορυφαίες θέσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χωρίζονται γεωγραφικά και πολιτικά, κυρίως μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά και ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, συντηρητικούς, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους.

Αυτή η διαδικασία καθιστά την Καλβίνιο ισχυρή υποψήφια και η Μαδρίτη είναι πιθανό να πιέσει για να πάρει εκείνη τη θέση, ανέφεραν πηγές του Bloomberg. Το πρακτορείο σημειώνει ακόμη ότι η Καλβίνιο έχει κερδίσει πόντους από πολλούς στην Ισπανία για τον ρόλο της στην καθοδήγηση της λήψης οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση για την πανδημία, διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν ανατράπηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας της χώρας.

Επίσης αναφέρεται πως οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας κυβερνούν σε συνασπισμό με το ακροαριστερό κόμμα Podemos και στελέχη βλέπουν την Καλβίνιο ως σημαντική προβολή των πολιτικών προτάσεών τους. Πέρυσι διεκδίκησε την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά τη θέση πήρε τελικά η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο Γκραμένια θεωρήθηκε ισχυρός υποψήφιος το 2017, εν μέρει χάρη στην εμπειρία του ως ένας από τους υπουργούς με τη μεγαλύτερη θητεία στον χώρο, αλλά οι περισσότερες χώρες επέλεξαν να στηρίξουν τον Σεντένο. Ο Μπρουνό Λεμέρ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος θεωρήθηκε πιθανός υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup δεν θα προταθεί για τη θέση αυτή, ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας. Οσο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και μέχρι να φανεί προς τα πού θα αρχίσει να γέρνει η ζυγαριά, οι υποψήφιοι φαίνεται ότι τηρούν χαμηλό προφίλ.

Ρόλο-κλειδί αναμένεται να διαδραματίσει η Γερμανία στην όλη υπόθεση και το Βερολίνο φαίνεται ότι έχει κάνει τις κινήσεις του παρασκηνιακά. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ανέφερε μεν σε σχετικές ερωτήσεις ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες για τις εξελίξεις με την προεδρία του Eurogroup, αλλά προσέθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει μια σαφή ιδέα για το τι θα γίνει με το θέμα αυτό, χωρίς όμως να επεκταθεί περισσότερο.

Προς το παρόν οι περισσότεροι εκτιμούν ότι Γαλλία και Γερμανία θα υποστηρίξουν την Καλβίνιο λόγω της υποστήριξής της σε φιλόδοξες πρωτοβουλίες όπως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης. Ολοι οι υποψήφιοι ετοιμάζουν τις κινήσεις τους από τον Φεβρουάριο καθώς η αναχώρηση του Σεντένο αναμενόταν ευρέως στην Πορτογαλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ