ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι φορολογικοί έλεγχοι σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Ξεκινούν οι φορολογικοί έλεγχοι σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μπορεί ο τουρισμός εφέτος να είναι κάτι περισσότερο από υποτονικός, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η φορολογική διοίκηση θα «κατεβάσει τα μολύβια» της κάτω.

Οι εφοριακοί ξεκινούν ήδη τους θερινούς ελέγχους «βάζοντας στο μάτι» περιοχές που θεωρούνται εστίες φοροδιαφυγής, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα μάλιστα με την τακτική που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ τα τελευταία χρόνια, οι φορο-ελεγκτές θα είναι με μαγιό και θα παριστάνουν τους τουρίστες, ώστε να μη γίνεται αντιληπτή η παρουσία τους και όταν διαπιστώνουν φορολογική παράβαση θα παρεμβαίνουν.

Για εφέτος μάλιστα έχει προγραμματιστεί η διενέργεια περίπου 35.000 προληπτικών επιτόπιων ελέγχων, από συνεργεία διαφόρων ελεγκτικών υπηρεσιών, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ.

Στόχος θα είναι βασικά οι έλεγχοι έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης και αν διαπιστωθούν παραβάσεις, ο έλεγχος θα διευρύνεται. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά για τους παραβάτες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται και η ποινή του λουκέτου για αρκετές μέρες.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί εφέτος, καθώς εκτός από τα πρόστιμα για φοροπαραβάσεις υπάρχουν και οι καμπάνες για υγειονομικές παραβάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ