ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα «τρέχει» για 26 μεταρρυθμίσεις έως το Σεπτέμβριο

Η Ελλάδα «τρέχει» για 26 μεταρρυθμίσεις έως το Σεπτέμβριο
European Union

Στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών για την Ελλάδα που θα δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 θα εμπεριέχονται οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού 2020, αλλά και η αξιολόγηση της Κομισιόν για την εξέλιξη 26 στοχευμένων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση

Σε αυτή την ενημέρωση προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα, μιλώντας στην ολλανδική Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup του Ιουνίου.

Ο Βόπκε Χούκστρα απεκάλυψε στους συναδέλφους του πως η έκτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας των θεσμών εντόπισε ζητήματα που πρέπει να προσεχθούν, όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η συγκράτηση των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η καθυστερημένη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και η καθυστερημένη ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων.

«Προκειμένου να ξαναρχίσει η δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να τροφοδοτηθεί η οικονομική ανάπτυξη μετά την κρίση του COVID-19, η Ελλάδα συνέταξε έναν κατάλογο 26 πρόσθετων μεταρρυθμίσεων. Αυτές σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τομείς πολιτικής όπως οι δημόσιες επενδύσεις, η λειτουργία της κυβέρνησης και το νομικό σύστημα και η εκπαίδευση. Η έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτεία που αναμένεται να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 θα επανεξετάσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Σημειώνεται πως οι θεσμοί έχουν επανειλημμένα προβεί σε συστάσεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής που αφορούν:

  • Στις επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Στην ενεργειακή απόδοση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης.
  • Στην μειωμένη έμφαση σε πολιτικές επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες. Στη μικρή πρόοδο της χώρας σε επενδύσεις στις βιώσιμες μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα.
  • Στη μικρή πρόοδο που καταγράφεται στην σύσταση για έμφαση σε επενδύσεις στην εκπαίδευση, στις δεξιότητες και στην απασχολησιμότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ