ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη «τηλεδιάσκεψη κορυφής» για το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ

Κρίσιμη «τηλεδιάσκεψη κορυφής» για το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ
ΙΝΤΙΜΕ

Από την έκβαση της σημερινής τηλεσυνόδου κορυφής των «27» ηγετών της ΕΕ και της συνόδου που θα ακολουθήσει τον Ιούλιο, θα κριθεί το αν η Ευρώπη θα βγει ενωμένη και ισχυρότερη από την κρίση της πανδημίας και την ύφεση.

Στο τραπέζι βρίσκεται το φιλόδοξο ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που πρότεινε στις 27 Μαΐου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παράλληλα με έναν επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Οι «27» καλούνται να συμφωνήσουν σε σημεία - κλειδιά. Καταρχήν, στην έκδοση ενός κοινού χρέους, ύψους 750 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα, οι έξοδοι της Κομισιόν στις αγορές υπήρξαν πάντα περιορισμένες – και οι Συνθήκες υποχρεώνουν την ΕΕ να παρουσιάζει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Η Κομισιόν έχει εισηγηθεί την αποπληρωμή του κοινού ευρωπαϊκού δανείου μέσω της δημιουργίας νέων ροών εσόδων, από ποικίλους νέους φόρους, απευθείας στα ταμεία της ΕΕ.

Η Επιτροπή έχει ακόμη προβλέψει πως οι χώρες που θέλουν να επωφεληθούν των μεταβιβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να καταθέσουν έως το 2024 ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που η ίδια η Επιτροπή και τα κράτη - μέλη θα πρέπει να επικυρώσουν, με τη χορήγηση των ενισχύσεων να γίνεται τμηματικά και ανά έτος.

Μαζί με τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων, όμως, η Κομισιόν προβλέπει και την κατάθεση αναλυτικών σχεδίων δημοσίων επενδύσεων, με προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή ατζέντα και την ενίσχυση της «ανθεκτικότητας» των ευρωπαϊκών οικονομιών απέναντι σε μελλοντικά σοκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ