ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη Κορυφής της «διαιρεμένης» Ευρώπης

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη Κορυφής της «διαιρεμένης» Ευρώπης
Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με θέμα το κολοσσιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης μετά την επέλαση του κορωνοϊού στην ήπειρο.  

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών κάθισαν μπροστά τις οθόνες τους προκειμένου να συζητήσουν την οικονομική ανάκαμψη της ηπείρου που μετρά πάνω από 100.000 ζωές εξαιτίας της Covid-19 ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση που απειλεί τη σταθερότητα και τη θέση της στον πλανήτη.

«Η τηλεδιάσκεψη ... ξεκίνησε», ανήγγειλε στο Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Αποτελεί συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε» σε συμφωνία, είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών, που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Ιουλίου, το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, 500 από τα οποία θα διανεμηθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων στις πλέον πληγείσες από την επιδημία του κορωνοϊού χώρες της Ενωσης. Αν και δεν αναμένεται συμφωνία, η σημερινή σύνοδος θα επιτρέψει μία βολιδοσκόπηση και κυρίως μεταξύ των χωρών που επονομάζονται «οικονόμες».

michel2


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη σημερινή συνεδρίαση (Πηγή: Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

«Είναι μια κρίση χωρίς προηγούμενο η οποία έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο – οικονομικό, κοινωνικό και αντίκτυπο στην βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Για να δείξει η Ευρώπη ότι προστατεύει, δεν μπορούμε πλέον να χρονοτριβούμε, η καθυστέρηση θα κάνει μόνο τα πράγματα πιο δύσκολα και πιο ακριβά», πρόσθεσε.

Άπορος νότος, φειδωλός βορράς

Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία και Δανία (που αποκαλούνται «φειδωλές - τέσσερις») δεν θέλουν καθόλου να ακούνε για επιχορηγήσεις, προτιμώντας αποπληρωτέα δάνεια.

Οι χώρες της Ανατολικής ΕΕ λένε ότι πολλά χρήματα θα πάνε στο νότο και θέλουν να διατηρήσουν την αρχική εστίαση στη γεωργία προκειμένου να κλείσουν τα κενά ανάπτυξης με την πλουσιότερη Δύση.

«Ποτέ κατά το παρελθόν η συνοχή και η αλληλεγγύη δεν ήταν τόσο σημαντικές όσο σήμερα», προειδοποίησε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Τα σημεία διαφωνίας πάντως ποικίλουν ανάλογα με κάθε χώρα και αφορούν το μέγεθος του ταμείου, το ποσοστό δανείων και επιχορηγήσεων, τη διάρκεια λειτουργίας του Ταμείου και τον τρόπο αποληρωμής των χρημάτων που θα λάβει κάθε χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ