ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός Τειρεσία οι επιταγές των τουριστικών επιχειρήσεων

Εκτός Τειρεσία οι επιταγές των τουριστικών επιχειρήσεων
INTIME NEWS

O Τειρεσίας δεν θα καταχωρεί τις επιταγές τουριστικών επιχειρήσεων που σφραγίζονται, ως ακάλυπτες

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις προβλέπει ότι αξιόγραφα οφειλόμενα από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 1η Ιουνίου 2020 έως τις 15 Ιουλίου 2020, δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία αναστέλλονται, κατά επιπλέον 60 ημέρες, οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.

Η τροπολογία θα έχει ως αποτέλεσμα να μην αυξηθεί στατιστικά ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών που κοινοποιούνται στον Τειρεσία.

Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020 σε 2.871, από 3.649 τεμάχια στο αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Η συνολική τους αξία διαμορφώθηκε σε 42,1 εκατ. ευρώ από 47,6 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου –Μαΐου 2019. Οι ακάλυπτες επιταγές τον Μάιο 2020 αυξήθηκαν σε μηναία βάση κατά μόλις 2,3 εκατ. ευρώ ή κατά 264 τεμάχια. Οι δε ακάλυπτες επιταγές τον Μάιο του 2019 είχαν αυξηθεί κατά 9,7 εκατ. ευρώ ή κατά 762 τεμάχια σε μηναία βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ