ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υφυπουργός Ανάπτυξης στο CNN Greece: Αυτά είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις

Υφυπουργός Ανάπτυξης στο CNN Greece: Αυτά είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις
Παντελής Σαίτας/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο CNN Greece και την εκπομπή CNN NOW φιλοξενήθηκε ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας με την Αμαλία Κάτζου για τα χρηματοδοτικά εργαλεία των επιχειρήσεων, τις μικροπιστώσεις καθώς και για το τι ισχύει με τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση έχει πάρει έναν μεγάλο αριθμό μέτρων, μετά την άρση του lockdown, ώστε να μπορούν να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις γίνεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Τα μέτρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Πάνω από το 95% των επιχειρήσεων θα πέσουν πάνω σε τουλάχιστον ένα πρόγραμμα- δράση»

Ο υφυπουργός εξήγησε πως όλες οι επιχειρήσεις ή σχεδόν όλες θα μπορούν να μπουν σε ένα τουλάχιστον πρόγραμμα, χωρίς να αποκλείεται να μπουν σε παραπάνω από ένα. Έτσι λοιπόν οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν είτε στη δράση με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, είτε στο ΤΕΠΙΧ, είτε το νέο ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων που τώρα αναπτύσσεται.

«Μία επιχείρηση που πήρε επιστρεπτέα προκαταβολή μπορεί να πάρει και ΤΕΠΙΧ, μπορεί να κάνει ότι θέλει. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο», σημείωσε.

Μικροπιστώσεις

Το νομοσχέδιο μικροπιστώσεων που έχει ταχθεί για ψηφοφορία στη Βουλή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σε ό,τι αφορά εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης –ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις- για αυτές δηλαδή που διαθέτουν μέχρι 10 εργαζομένους και χρηματοδότηση ύψους 25.000 ευρώ, όπως είναι και η ευρωπαϊκή πρακτική, χωρίς εξασφαλίσεις.

Τι ισχύει για τις νεοφυείς επιχειρήσεις

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις παίζουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα στη χώρα όπως και σε κάθε χώρα.

«Μέσα από αυτό εμείς δημιουργούμε ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για αυτές, όπως για παράδειγμα νομοθετείται, τώρα που μιλάμε, ένα μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων. Κάθε νεοφυής επιχείρηση με κάποια κριτήρια θα εγγράφεται σε αυτό. Σχεδιάζουμε ένα προϊόν το οποίο θα είναι επιστρεπτέα ενίσχυση, γιατί ξέρετε οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι καινοτόμες, συνήθως δεν έχουν έσοδα, δεν έχουν τζίρο τα πρώτα χρόνια. Προσπαθούν να αναπτύξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους», κατέληξε ο υφυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ