ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση με το προεδρείο της ΕΕΤ θα έχει αύριο ο Γιάννης Στουρνάρας

Συνάντηση με το προεδρείο της ΕΕΤ θα έχει αύριο ο Γιάννης Στουρνάρας
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα έχει αύριο Δευτέρα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος την προσεχή Πέμπτη θα αναγνώσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας τα βασικά σημεία της έκθεσης του Διοικητή που θα περιλαμβάνουν τις κυριότερες δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις για το 2015 και τις εκτιμήσεις για το 2016.

Στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης θα τεθούν οι ετήσιοι στόχοι, ώστε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών από περίπου 36% που είναι σήμερα, και αντιστοιχεί σε 73,4 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, να περιοριστεί κάτω από το 10% μέχρι το 2022. Με τη σημερινή εικόνα οι τράπεζες θα πρέπει να μειώνουν κατά περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως τον όγκο των κόκκινων δανείων.

Σημειώνεται ότι εκτός των κόκκινων δανείων υπάρχουν δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να προστεθούν σύντομα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αν δεν ανακάμψει η οικονομία και δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα τα προβλήματα υπερχρέωσης ώστε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να απευθύνει μια ακόμη προειδοποίηση για τους κινδύνους από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας την προσεχή Πέμπτη.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, την ανάγκη αλλαγών στο φορολογικό και κυρίως την ανάγκη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας προκειμένου να μην επιδεινωθεί η ύφεση και να μην διογκωθούν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ