ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: «Χρήσιμη ιδέα η bad bank, αλλά δεν είναι της στιγμής»

Γ. Ζαββός: «Χρήσιμη ιδέα η bad bank, αλλά δεν είναι της στιγμής»
INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πριν καλά καλά παρέλθουν 24 ώρες από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία ο Γιάννης Στουρνάρας πρότεινε εκ νέου τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company) για τη διάθεση μέρους των «κόκκινων» δανείων, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός έδωσε εξηγήσεις στη Βουλή, γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Ο κ. Ζαββός απαντώντας σε ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου ανέλυσε το γιατί το σχέδιο «Ηρακλής» είναι καλύτερη επιλογή από την δημιουργία μιας «bad bank» που θα αναλάμβανε όλα τα «κόκκινα» δάνεια.

«Είναι ενδεχομένως μια χρήσιμη ιδέα, αλλά δεν είναι αυτής της στιγμής», είπε και εξήγησε πως μια ευρωπαϊκή bad bank θα έπρεπε να αναλάβει ένα βάρος 500-600 δισ. ευρώ από «κόκκινα» δάνεια, απόφαση που δεν θα μπορούσε να υπάρξει από την ΕΕ, ενώ μια εθνική bad bank θα κόστιζε στον Έλληνα φορολογούμενο 10 δισ. ευρώ.

Επιπροσθέτως παρουσίασε ως πρόσκομμα στη δημιουργία μιας bad bank το εποπτικό κόστος, δηλαδή τα κεφάλαια θα πρέπει να «κάψουν» οι τράπεζες.

«Το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί την κορυφαία επιλογή και επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, ακριβώς γιατί επιφορτίζει το κόστος του εγχειρήματος στον επενδυτή και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά του "Ηρακλή", σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο» , είπε ο κ. Ζαββός.

Υπογράμμισε, τέλος, πως με τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης επετεύχθη η μηδενική στάθμιση για τα senior ομόλογα του «Ηρακλή», κάτι που -όπως είπε- είναι κολοσσιαίας σημασίας για μια χώρα η οποία δεν διέθετε την επενδυτική βαθμίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ