ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Δεν θα συνοδεύεται με προαπαιτούμενα η στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τζεντιλόνι: Δεν θα συνοδεύεται με προαπαιτούμενα η στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην αποσαφήνιση πως οι πόροι που θα διατεθούν στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα συνοδεύονται με νέα προαπαιτούμενα προχώρησε σήμερα, Τετάρτη, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΙΟΒΕ, ενώ ξεκαθάρισε πως οι όποιες συνέργειες θα συνδυασθούν με το υφιστάμενο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και μόνο.

Αν και εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας στην ΕΕ, τόνισε πως η αβεβαιότητα συνεχίζει να υφίσταται. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ήτοι στο πακέτο επιχορηγήσεων και δανείων ύψους 750 δισ. ευρώ, εστίασε στο γεγονός της χρηματοδότησής του μέσω κοινού δανεισμού των κρατών-μελών μέσω της Κομισιόν. Ο κ. Τζεντιλόνι είπε πως η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες «και όχι τους επόμενους μήνες», ώστε να ξετυλιχθεί μέσα στο 2021.

Μιλώντας στην ίδια συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, ώστε τα κεφάλαια να καταστούν διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό.

Όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους το 2021 και την πιθανή ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής, είπε πως η συζήτηση αυτή θα διεξαχθεί από τον Σεπτέμβριο. «Θα συζητήσουμε όχι μόνο για τους κανόνες αλλά και για τους στόχους. Η κρίση δεν θα έχει περάσει το 2021», σημείωσε.

Ο ίδιος επανέλαβε πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση είναι στα 24 δισ. ευρώ και πως το ύψος των παρεμβάσεων μπορεί να αυξηθεί, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει συνετή δημοσιονομική πολιτική με ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ