ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση

Ψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Με τις ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και με ευρεία αποδοχή πέρασε από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μέτρα προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει επιμεληθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο έχε ήδη καταδειχθεί πως θα λάβει ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη, καθώς φέρνει αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών και εξοπλίζει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τα απαραίτητα μέσα, ώστε να μην έχουμε άλλα σκάνδαλα σαν αυτό της Folli Follie στο μέλλον.

Υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο στη σημερινή συνεδρίαση ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός τόνισε πως έχει ευρωπαϊκή οπτική και είναι συμβατό με το νέο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί στην ΕΕ με την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Θετικός εμφανίσθηκε για το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο οποίος επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και των εποπτικών αρχών.

Ο κ. Ζαββός κατά τη σημερινή διαδικασία κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, με αυτές:

- Ενισχύεται η αρχή της αναλογικότητας σχετικά με τις ποινές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για τους ορκωτούς ελεγκτές, με στόχο την προστασία των επενδυτών και της κεφαλαιαγοράς.

- Παρέχεται εξουσιοδότηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να καθορίσει εντός διμήνου από την ψήφιση του νόμου, το σύστημα προσδιορισμού υπολογισμού και επιμέτρησης λήψης των κυρώσεων ανά παράβαση στο πλαίσιο της αναλογικότητας.

-Παρέχεται εξουσιοδότηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να καθορίσει εντός διμήνου μετά την δημοσίευση του νόμου, τα χαρακτηριστικά καταλληλόλητας των μελών του διοικητικού συμβουλίου κάθε εισηγμένης, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

-Προβλέπεται η υποχρέωση της άμεσης παύσης και της αντικατάστασης εντός τριών μηνών από την εταιρεία, μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου για το οποίο διαπιστώνεται η παύση της συνδρομή ενός ή περισσότερων από τα κριτήρια καταλληλόλητας, για λόγους που το πρόσωπο αυτό δεν μπορούσε να αποτρέψει ούτε με μέσα άκρας επιμέλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ