ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Μαξίμου το προσχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη για το νέο παραγωγικό μοντέλο

Στο Μαξίμου το προσχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη για το νέο παραγωγικό μοντέλο
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το Μαξίμου ενδεχομένως και σήμερα παραλαμβάνει το προσχέδιο της «επιτροπής σοφών» για το νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας. Οι επιστήμονες της επιτροπής υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και με αναπληρωτή πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Βέττα κλήθηκαν να διαμορφώσουν προτάσεις με βάση και τις εξελίξεις στην Ευρώπη για το πρόγραμμα «Next Generation EU», εξ ου και το τελικό πόρισμα αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου, ώστε να ακολουθήσουν οι πολιτικές αποφάσεις για τα «πού» και «πώς» θα επενδυθούν τα κεφάλαια.

Η επιτροπή καταγράφει σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, τους άξονες των προτεινόμενων αλλαγών, αλλά και τις προϋποθέσεις, με αιχμή την ενίσχυση, συνολικά, της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται κίνητρα για επενδύσεις, όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις, μεταρρυθμίσεις που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τα συστήματα εκπαίδευσης, υγείας και δικαιοσύνης, καθώς και κίνητρα για ενθάρρυνση της αύξησης του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων.

Στην πράσινη ανάπτυξη επιδιώκονται ιδιωτικοποιήσεις, στην ψηφιακή μετάβαση αναμένονται νέες κινήσεις, ενώ κομβικής σημασίας θεωρούνται οι εξαγωγές και η παροχή σχετικών κινήτρων. Και ως προτεραιότητα τίθεται η αύξηση των θέσεων εργασίας.

Τους άξονες της επόμενης ημέρας έχει δώσει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης (ένα από τα πρόσωπα με ενεργό ρόλο στο πρότζεκτ «ανασυγκρότηση») μιλώντας σε συνέδριο της Ε.Ε. και του ΙΟΒΕ.

Όπως είπε, «πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο ολιστικό, αλλά και απλό (…) και να υποστηριχθεί από έναν λειτουργικό μηχανισμό εφαρμογής» και επιπλέον δεν είναι δυνατόν να γίνουν επενδύσεις σε δύο χρόνια, όπως ζητούν οι «λιτοδίαιτες χώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ