ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΤΧΣ αρνήθηκε να ενημερώσει τη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση

Το ΤΧΣ αρνήθηκε να ενημερώσει τη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση

Απολογιστική έκθεση για τη στρατηγική λειτουργίας του θα δημοσιοποιήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το Μάρτιο, όπως προβλέπεται από το νόμο 4340/2015 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η εν λόγω έκθεση συμπίπτει με το έργο της επιτροπής επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει κάνει ήδη «φύλλο και φτερό» το ΤΧΣ, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τα πρόσωπα της Διοίκησης του Ταμείου, για το προσωπικό του ΤΧΣ, για τις διαδικασίες ανάθεσης έργων σε τρίτους, για τον τρόπο άσκησης της εποπτείας, αλλά και για τα κριτήρια και τα δεδομένα βάσει των οποίων έλαβε αποφάσεις για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Το βάθος στο οποίο εισέρχεται η επιτροπή επιλογής προκύπτει και από το γεγονός ότι θέτει ζήτημα και για τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος στο ΤΧΣ, με τη λογική πως οποιοδήποτε μέλος έχει ψήφο στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου και επηρεάζει τις αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα πρέπει να έχει αντίστοιχα προσόντα. Στη βάση αυτή η επιτροπή επιλογής θα αξιολογήσει και την ορθότητα των επιλογών και την ποιότητα της λογοδοσίας των εκπρόσωπων του Δημοσίου στις τράπεζες που είχε τοποθετήσει το ΤΧΣ.

Πάντως, μια σημαντική «παραφωνία» για το ΤΧΣ προέκυψε από την αποκάλυψη που έκανε χθες ο Χάρης Θεοχάρης στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρνήθηκε να ενημερώσει τη Βουλή για την έκθεση γνωμοδότησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου του ΤΧΣ για τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.

Η επιτροπή επιλογής που απαρτίζεται από ξένους και Έλληνες τραπεζίτες και ακαδημαϊκούς θα συγκληθεί εκ νέου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην έδρα του ΤΧΣ.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού απεκάλυψε πως στις 30 Νοεμβρίου είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών και το ΤΧΣ την κατάθεση της έκθεσης γνωμοδότησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προέβλεπε ο Ν. 4340/2015 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

«Στο νόμο 4340/2015 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναφερόταν ότι με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Ταμείο «δύναται να δεχτεί» την τιμή κάλυψης των μετοχών που προκύπτει από το βιβλίο προσφορών υπό την προϋπόθεση ότι έχει λάβει γνωμοδότηση για τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Είκοσι ημέρες αργότερα με το 4346/2015 «το δύναται να δεχτεί» έγινε «δέχεται», εκμηδενίζοντας τη σημασία της έκθεσης», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Στο σημείο αυτό ανέγνωσε απάντηση του ΤΧΣ προς το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την οποία η έκθεση γνωμοδότησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στη Βουλή για λόγους επαγγελματικού απορρήτου και εχεμύθειας. «Εάν δεν μπορεί να δει την έκθεση η Εθνική Αντιπροσωπεία τότε ποιος μπορεί να τη δει», αναρωτήθηκε ο κ. Θεοχάρης.

Σημειώνεται πως το άρθρο 16Α το νόμου του ΤΧΣ προβλέπει ρητά πως «το Γενικό Συμβούλιο ενημερώνει, κατ’ ελάχιστον δύο φορές το χρόνο και σε όποιες άλλες περιπτώσεις αυτό κρίνεται αναγκαίο, τη Βουλή των Ελλήνων, τον Υπουργό Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σχετικά με την πορεία επίτευξης της αποστολής του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ