ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο 48ωρο διαβουλεύσεων με τους θεσμούς για την έβδομη αξιολόγηση

Κρίσιμο 48ωρο διαβουλεύσεων με τους θεσμούς για την έβδομη αξιολόγηση
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Εντατικές διαβουλεύσεις θα έχουν από σήμερα μέχρι την Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής των θεσμών για την έβδομη αξιολόγηση της χώρας υπό το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Στις διαβουλεύσεις θα τεθούν τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπεζικό πεδίο, δηλαδή το νέο πτωχευτικό δίκαιο και το καθεστώς-γέφυρα για την προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση εργάζεται ώστε ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας να είναι έτοιμος προς διαβούλευση μέσα στον Ιούλιο. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών με την τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να διασώζει την περιουσία του και δίνεται η δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να τεθεί, επίσης, το θέμα της ομαλοποίησης της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, ενώ αναμένεται να συζητηθούν το πλάνο για την επιτάχυνση του δικαστικού συστήματος, το ζήτημα της θωράκισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, κ.α.

Να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταρτίσει αναλυτικό σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών το οποίο έχει κατατεθεί στους θεσμούς με ορόσημο το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ