ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Υπό εξέταση η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό

Σταϊκούρας: Υπό εξέταση η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Παράθυρο» για την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, εάν χρειαστεί, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται πως ο μειωμένος ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2020 ισχύει για μεταφορές, εισιτήρια των κινηματογράφων, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και για το τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μικρή παράταση στην προθεσμία για την οριστικοποίηση των δηλώσεων από τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙ, η οποία λήγει σήμερα.

Όπως τόνισε η κυβέρνηση θέλει να δώσει χρόνο σε περίπου 20.000 δικαιούχους που δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει τις αιτήσεις τους για να πληρωθούν.

Παράλληλα, θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις να διορθώσουν τα λάθη που είχαν κάνει στην αρχική φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, από την Επιστρεπτέα Ι και Επιστρεπτέα ΙΙ έχουν ως τώρα λάβει κρατικές ενισχύσεις 96.000 επιχειρήσεις. Ειδικά στη β΄ φάση του

Προγράμματος μάλιστα, δικαιούχοι της βοήθειας καθίστανται κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις από τα νησιά, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι φέτος όχι μόνο δεν σχεδιάζεται αύξηση φόρων, αντίθετα ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, θα αξιολογηθεί η προσωρινότητα των μειώσεων φόρων σε τομείς όπως σινεμά.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο η μείωση του ενοικίου 40% να επεκταθεί στο τουριστικό εποχικό εμπόριο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και λέγοντας ότι το ότι αυτό που έχει πρώτα σημασία είναι η εισήγηση που το υπουργείο θα κάνει, ενώ οι αποφάσεις σε δημοσιονομικό πεδίο θα ληφθούν στη συνέχεια με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας.

Επανέλαβε ωστόσο ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων γίνονται σεβαστές.

«Όταν είμαστε έτοιμοι θα τοποθετηθούμε επίσημα» επισήμανε.

Τέλος δεν επιβεβαίωσε το αν θα δοθεί νέα παράταση το περιθώριο υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ