ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάριο Σεντένο: Από πρόεδρος του Eurogroup, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας

Μάριο Σεντένο: Από πρόεδρος του Eurogroup, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας
AP Photo / Armando Franca

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας ολοκλήρωσε τη θητεία του ως πρόεδρος του Eurogroup, διορίστηκε την Πέμπτη και επισήμως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του.

Η απόφαση, την οποία είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο 53χρονος Σεντένο διαδέχεται σε αυτή τη θέση τον Κάρλος Κόστα που ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας επί μια δεκαετία.

Στις 9 Ιουνίου ο Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι σκόπευε να αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogroup, μια θέση που κατείχε από τον Δεκέμβριο του 2017.

Παραιτήθηκε επίσης από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και τον αντικατέστησε ο Ζοάο Λεάο, ο υφυπουργός Προϋπολογισμού.

Ποιος είναι ο Μάριο Σέντενο

Ο Μάριο Σεντένο σπούδασε οικονομικά στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, από το οποίο έλαβε το πρώτο του πτυχίο το 1990 ενώ, στη συνέχεια, απέκτησε τίτλο μάστερ στα εφαρμοσμένα μαθηματικά από το ίδιο πανεπιστήμιο το 1993.

Ύστερα απέκτησε δεύτερο τίτλο μάστερ από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στα οικονομικά το 1998, καθώς και το διδακτορικό του δίπλωμα από το ίδιο πανεπιστήμιο το 2000.

Όντας ειδικός σε θέματα της αγοράς εργασίας, ο Σεντένο άρχισε να εργάζεται στην Τράπεζα της Πορτογαλίας το 2000, όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος μέχρι το 2004. Διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εργατικών Οικονομολόγων (EALE) από το 2003 μέχρι το 2005. Από το 2004 μέχρι το 2013 εργάστηκε ως βοηθός διευθυντή στο τμήμα Οικονομικών της Τράπεζας της Πορτογαλίας. Την ίδια περίοδο διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Σεντένο άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας το 2014 και ως σύμβουλος στην Τράπεζα της Πορτογαλίας. Επίσης, διετέλεσε ως ο κύριος οικονομικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (και μετέπειτα πρωθυπουργού) Αντόνιο Κόστα, συντονίζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος ενόψει των εκλογών του 2015.

Όντας εντελώς άγνωστος στη δημόσια σφαίρα προτού εισέλθει στην κυβέρνηση, ο Σεντένο ήταν γνωστός στους ακαδημαϊκούς κύκλους για τον οικονομικό φιλελευθερισμό του λόγω των θέσεών του για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Έχει συγγράψει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις, βιβλία και κεφάλαια βιβλίων σε πεδία όπως τα οικονομικά της εργασίας, η οικονομετρία, και η μικροοικονομία.

Η πολιτική του ως υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίστηκε από την αναίρεση ορισμένων πολιτικών λιτότητας μέσω της αύξησης μισθών και συντάξεων επιμένοντας, παράλληλα, στον σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων στους προϋπολογισμούς. Στα πρώτα χρόνια της θητείας του απηύθηνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει το μέγεθος της μεταστροφής της πορτογαλικής οικονομίας, καθώς η χώρα πέτυχε το μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα μέσα σε 40 χρόνια και να εξαιρεθεί η χώρα από πιθανές κυρώσεις λόγω παραβίασης του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου. Οι δημοσκοπήσεις στην Πορτογαλία κατατάσσουν τον Σεντένο ως τον γνωστότερο και δημοφιλέστερο υπουργό της κυβέρνησης.

Το Νοέμβριο του 2017, ο Σεντένο υπέβαλε επισήμως υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, με συνυποψήφιους για την ίδια θέση τον Πιέρ Γκραμενιά από το Λουξεμβούργο, τον Πέτερ Κάζιμιρ από τη Σλοβακία και την Ντάνα Ρεϊζνίτσε-Οζόλα από τη Λετονία. Η υποψηφιότητα του Σεντένο στηρίχτηκε ανεπίσημα από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Εξελέγη στην θέση αυτή στις 4 Δεκεμβρίου 2017. Η εκλογή του είχε και συμβολική σημασία, καθώς προερχόταν από χώρα που επηρεάστηκε έντονα από την κρίση χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ