ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσες» για τα κρατικά ταμεία από τη χορήγηση των νέων αδειών κινητής τηλεφωνίας 5G

«Ανάσες» για τα κρατικά ταμεία από τη χορήγηση των νέων αδειών κινητής τηλεφωνίας 5G
AP Photo

Το συνολικό ποσό των 367,3 εκατ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση από τη χορήγηση των νέων αδειών κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), μέσω διαγωνισμού που θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Ο διαγωνισμός επιτρέπει και την είσοδο και τέταρτου παίκτη στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, ενώ προβλέπει την αποπληρωμή του τιμήματος των αδειών με δόσεις, σε βάθος 15ετίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο του τεύχους προκήρυξης του διαγωνισμού που έθεσε σε διαβούλευση έως τις 4 Αυγούστου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 1η Οκτωβρίου, όπου έχει προγραμματιστεί η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής.

Εκεί θα φανεί εάν τελικά θα υπάρξει ενδιαφέρον και από κάποιον τέταρτο παίκτη, πέραν των Cosmote, Vodafone και Wind, που θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό.

Η ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου με τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιηθεί επίσημα και η οριστική ημερομηνία εκκίνησης της δημοπρασίας.

Η αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα θα ξεκινάει από τις 640.000 ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στη φασματική περιοχή 3.600 MHz, ενώ θα φτάνει στα 25,03 εκατ. ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές 2 GHz και 700 MHz.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ