ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για «κόκκινα» και «πράσινα» δάνεια ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για «κόκκινα» και «πράσινα» δάνεια ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για εξυπηρετούμενα αλλά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανακοίνωσε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά κυβέρνηση είναι δίπλα σε όλους όσοι έχουν «κόκκινα» αλλά και «πράσινα» δάνεια.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Γέφυρα» που κατατίθεται απόψε προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά τρεις κατηγορίες για τις οποίες θα υπάρξει επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου: εξυπηρετούμενα δάνεια, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

«Με το πρόγραμμα “Γέφυρα” επιδοτούμε για πρώτη φορά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την α’ κατοικία, σε αυτό εντάσσονται φυσικά πρόσωπα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση στον μηνιαίο μισθό, μείωση του ΦΠΑ άνω του 20%, εργαζόμενοι στο ΣΥΝ-εργασία και ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στα εξυπηρετούμενα δάνεια: Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 90% για το α’ τρίμηνο, 80%τ για το β’ τρίμηνο και 70% για το γ’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου να είναι έως 300.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα έως 57.000 ευρώ, οι καταθέσεις έως 40.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 600.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 80% το α’ τρίμηνο, 70% το β’ τρίμηνο και 60% το γ’ τρίμηνο. Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου έως 250.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, οι καταθέσεις έως 25.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 500.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί: Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 60% το α’ τρίμηνο, 50% το β’ τρίμηνο και 30% το γ’ τρίμηνο. Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 200.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου έως 130.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα έως 36.000 ευρώ, οι καταθέσεις έως 15.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 280.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 30 Αυγούστου και το εκτιμώμενο κόστος θα φτάσει περίπου τα 300 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε πάντως, ότι δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 400-500 εκατ. ευρώ.

«Επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών, δίνουμε λύση σε μια ομάδα δανειοληπτών που είχε μείνει χωρίς προστασία από την προηγούμενη κυβέρνηση», είπε και έκανε παράλληλα γνωστό πως από τον Ιούλιο έως και τον Μάιο ρυθμίστηκαν περίπου 250.000 δάνεια.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, καλλιεργείται η κουλτούρα των πληρωμών, αποφεύγεται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων και ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

Σε ότι αφορά στη ρευστότητα, ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης βουλευτών του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ή δρομολογεί ένα πλήθος από εναλλακτικά, συμπληρωματικά, σημαντικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

1ον. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, όπου η πρώτη φάση, όπως είπε, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς 52.490 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 602 εκατ. ευρώ τον μήνα Μάιο. Στη δεύτερη φάση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ήδη δοθεί 484,4 εκατ. ευρώ σε 60.804 επιχειρήσεις, ενώ πάνω από 88.000 επιχειρήσεις έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους. "Επιπλέον, ένας τρίτος κύκλος έχει σχεδιαστεί για τον Αύγουστο και ο στόχος είναι να δοθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ", είπε.

2ον. Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορονοϊού, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο και έναρξη αποπληρωμής το 2021.

3ον. Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

4ον. Ο συμψηφισμός του 25% στον ΦΠΑ, με μελλοντικές υποχρεώσεις. "Έκαναν χρήση πάνω από 160.000 επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές ή επλήγησαν λόγω του κορονοϊού", ανέφερε με το συνολικό ποσό της ωφέλειας για τις επιχειρήσεις αυτές να ανέρχεται σε περίπου 155 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας, μέσω του δικαιώματος συμψηφισμού, επιπρόσθετη ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές υποχρεώσεις τους.

5ον. Η γενναία μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, ανάλογα με την απώλεια τζίρου κάθε επιχείρησης, η οποία, σημείωσε, ξεκινάει από 30% και φτάνει μέχρι και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

6ον. Η επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

7ον. Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), όπου συμβασιοποιηθεί 8.717 δάνεια, και έχουν εκταμιευθεί 7.199 δάνεια, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

8ον. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, θα φτάσουν, τελικά, τα 7 δισ. ευρώ. 'Έχουν ήδη εγκριθεί 5.509 δάνεια, 5.199 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ κι έχουν εκταμιευθεί ήδη 246 δάνεια, εκ των οποίων 217 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 286 εκατ. ευρώ", είπε.

9ον. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, με το οποίο προσφέρεται ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, πρόκειται για "πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ, και απευθύνεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες".

10ον. Η αναστολή καταβολής δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είτε μέσω νομοθετικής ρύθμισης για όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό είτε μέσω διμερών συμφωνιών μεταξύ οφειλετών και τραπεζών/διαχειριστών δανείων, για 6 ή/και περισσότερους μήνες. "Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι να έχει πραγματοποιηθεί αναστολή καταβολής δόσεων, από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Μαΐου του 2020, σε 284.710 δάνεια συνολικού ύψους περίπου 18,5 δισ. ευρώ", ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, παραδέχθηκε ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας θα φτωχύνει λόγω της υγειονομικής κρίσης και πως καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της επερώτησης οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισαν ανεπαρκή και αναποτελεσματικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Σκανδαλίδης τα μέτρα συνιστούν, πρώτον, μια αναιμική και ανεπαρκή παρέμβαση στην επιχειρηματικότητα, δεύτερον, μια τεράστια απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και τρίτον, μια αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική πολιτική στους δύο κρίσιμους πυλώνες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάπτυξης μετά την πανδημία.

Το ΚΙΝΑΛ θέτει, όπως ειπώθηκε από τους βουλευτές του, ως βασικό πολιτικό πρόταγμα την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου άμεσων παρεμβάσεων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία, γι αυτό συμβάλλει με δημιουργική κριτική και ουσιαστικές παρεμβάσεις, τόσο για το υγειονομικό όσο και το οικονομικό σκέλος της κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ