ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγκριτοι οικονομολόγοι αναλύουν την ελληνική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Έγκριτοι οικονομολόγοι αναλύουν την ελληνική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης
Φωτογραφία αρχείου Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Θετική για την Ελλάδα χαρακτηρίζουν τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης τρεις έγκριτοι οικονομολόγοι, τονίζοντας ωστόσο πως στοίχημα της κυβέρνησης είναι ο τρόπος διάθεσης των κονδυλίων. Τα 70 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα είναι λίγο κάτω από το μισό ΑΕΠ.

Τρεις έγκριτοι οικονομολόγοι κρίνουν τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και αναλύουν τα οφέλη τους για την Ελλάδα.

Ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Πετράκης χαρακτηρίζει θετική τη συμφωνία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα θα λάβει 31 δισ. ευρώ, 15 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 15 δισ. ευρώ δάνεια. Επίσης η χώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή, εξασφάλισε 40 δισ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό που θα είναι επιδοτήσεις και θα μπορούν να απορροφηθούν έως το 2027.

«Τα κονδύλια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας λόγω της πανδημίας θα εκταμιευθούν εμπροσθοβαρώς από το 2021 έως το 2023», σημειώνει ο κ. Πετράκης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως οι πρώτες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Ως προς το πού θα κατευθυνθούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, ο καθηγητής Οικονομικών σημειώνει πως η κυβέρνηση θα εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο και είναι βέβαιο πως αφορούν, την κλιματική αλλαγή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υποστήριξη της εργασίας.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσον αφορά τον τρόπο διανομής των χρημάτων, είπε πως η εκμετάλλευση των πόρων θα γίνει «με την εμπειρία του παρελθόντος και νέους μηχανισμούς θα εκμεταλλευτούν οι πόροι» και σημείωσε πως το σχέδιο της Ελλάδας για την αποδοχή και την εκταμίευση στα μέσα Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας πως «τα σχέδια όλων των χωρών θα περνούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, θεωρεί πως η συμφωνία είναι ιδιαιτέρως θετική συνολικά για την Ευρώπη αλλά και για τη Ελλάδα, η οποία εξασφάλισε μια δύναμη πυρός της τάξης των 70 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας. Όπως δηλώνει ο ίδιος, «η συμφωνία αποτελεί όμως και πρόκληση για τη χώρα μας, καθώς θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να σχεδιαστεί στο πώς και το πού θα διοχετευθούν τα κονδύλια, ώστε η ανάκαμψη να είναι ουσιαστική».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Διονύσης Χιόνης, χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη τη συμφωνία, τονίζοντας πως τα 70 δισ. ευρώ είναι κάτι λιγότερο από το μισό ΑΕΠ της χώρας, πράγμα που αποδεικνύει πως η χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων κονδυλίων μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο ο καθηγητής Οικονομικών δηλώνει πως πλέον η προσοχή εστιάζεται στην αιρεσιμότητα που θα συνοδεύει δάνεια και της επιχορηγήσεις. Για τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων ο κ. Χιόνης τονίζει πως πρέπει να εκπονηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ένα λεπτομερές σχέδιο, ενώ «η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει την χρησιμοποίησή τους με τρόπο που να αποτρέπει την ύφεση».

«Ο τρόπος διάθεσης των κονδυλίων θα πρέπει να είναι διαφορετικός για κάθε χώρα και να λαμβάνει υπόψιν του τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των οικονομικών», διατείνεται ο κ. Χιόνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ