ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβλήματα στην εφαρμογή της μείωσης της προκαταβολής φόρου καταγγέλλει το ΕΕΑ

Προβλήματα στην εφαρμογή της μείωσης της προκαταβολής φόρου καταγγέλλει το ΕΕΑ
INTIME

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως ο κίνδυνος της επιβολής της προκαταβολής φόρου είναι υπαρκτός για χιλιάδες επιχειρήσεις που είδαν τους τζίρους τους να υποχωρούν σημαντικά εν μέσω της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών η ποσοστιαία μείωση προκαταβολής βασίζεται στη μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Όμως, τονίζει το ΕΕΑ, τα στοιχεία για τη σύγκριση αυτή θα είναι στη διάθεση της ΑΑΔΕ με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑΑ, δηλαδή μετά τις 31/07/2020.

Επειδή η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων είναι στις 29/07/2020, το ΕΕΑ σημειώνει είναι πάρα πολύ πιθανό σε χιλιάδες επιχειρήσεις να βεβαιωθεί το 100% της προκαταβολής και το οποίο θα συμψηφίσουν με μελλοντικές οφειλές κατόπιν μελλοντικών φορολογικών ελέγχων με βάση και τις μέχρι τώρα αποφάσεις της ΑΑΔΕ.

Όπως υπογραμμίζει το Επιμελητήριο, αυτή η εξέλιξη δεν έχει καμία σχέση με όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και αντίθετα, ασκείται περισσότερη πίεση προς τις επιχειρήσεις, σε μία χρονική στιγμή που αγωνίζονται να κρατηθούν ανοιχτές, εξαιτίας της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία.

«Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επιλύσει το πρόβλημα και να στηρίξει ουσιαστικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Δεν αρκεί να ανακοινώνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις. Πρέπει και να εφαρμόζονται», καταλήγει το ΕΕΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ