ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JENS BUETTNER

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται τη Δευτέρα η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται όλες οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών χρεογράφων.

Οι επενδυτές αποτιμούν θετικά το γεγονός πως η Fitch Ratings διατήρησε αμετάβλητη σε «ΒΒ» την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με τον οίκο αξιολόγησης να δείχνει εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, παρά τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας εν μέσω Ευρωπαϊκών παρεμβάσεων λειτουργεί θετικά στην επενδυτική ψυχολογία.

Πρέπει να τονισθεί πως η μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων οφείλεται σε αγορές που κάνει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος πανδημίας (PEPP) ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Αυτές οι αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος πανδημίας συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, βοηθώντας έτσι να αντισταθμιστεί η προς τα κάτω μετατόπιση της προβλεπόμενης πορείας του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει πως οι αγορές θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες.

Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,279%, χαμηλότερη κατά 3,13% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,06%, χαμηλότερη κατά 4,22% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το spread, ήτοι η διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης.

Το 15ετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,2%, χαμηλότερη κατά 2,27% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ