ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινη κάρτα» από τους θεσμούς για τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου ασφαλιστικού

«Κόκκινη κάρτα» από τους θεσμούς για τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου ασφαλιστικού
Photo by Markus Spiske on Unsplash

ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν επιφυλάξεις για την αντιστροφή μέρους των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που είχε υιοθετήσει η Ελλάδα  τα προηγούμενα χρόνια για τη βελτίωση της βιωσιμότητας τού ασφαλιστικού της συστήματος.

Και η Κομισιόν και το ΔΝΤ προειδοποιούν για τις δικαστικές αποφάσεις που ξηλώνουν τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις των Μνημονίων, υποστηρίζοντας πως θα δημιουργήσουν σημαντικές δυσμενείς μακροοικονομικές δαπάνες και θα θέσουν νέες προκλήσεις στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδος, η οποία ήδη δοκιμάζεται από το επιβαρυμένο δημογραφικό πρόβλημα.

Η Επιτροπή έχει ήδη αναφερθεί αρνητικά στο ότι οι ελληνικές αρχές κατάργησαν σημαντικά στοιχεία των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα των συντάξεων, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των δαπανών για συντάξεις ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Αυτό αφορά την κατάργηση της μεταρρύθμισης του 2016 για τις συντάξεις χηρείας που είχαν εκσυγχρονιστεί και ευθυγραμμιστεί με τις συνήθεις πρακτικές σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι θεσμοί ανησυχούν κυρίως για το ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε απόφαση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2014 και του 2016, σύμφωνα με την οποία ορισμένα από τα στοιχεία τους θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Για λόγους συμμόρφωσης με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2016, από την 1 Οκτωβρίου 2019 ισχύουν αναδρομικά νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν συμπληρώσει 30 έτη εργασίας.

Η προσαρμογή αυτή θα διασφαλίσει ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις μακρές περιόδους ασφάλισης θα είναι ελαφρώς υψηλότερα από το 50%, όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τις αναλογιστικές προβολές των ελληνικών αρχών, οι δαπάνες θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2047, σε σύγκριση με την πορεία πριν από την εν λόγω προσαρμογή.

Κατά τους θεσμούς, το μέτρο θα οδηγήσει σε πολύ υψηλά μέσα ποσοστά αναπλήρωσης για τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό ισχύει ιδίως για όσους έχουν πολλά συντάξιμα έτη με συντάξιμες αποδοχές ίσες ή χαμηλότερες του μέσου μισθού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ