ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κινούμενη άμμο η αμερικανική οικονομία - Ανήσυχοι οι αναλυτές

Σε κινούμενη άμμο η αμερικανική οικονομία - Ανήσυχοι οι αναλυτές
AP Photo

Σοκ και δέος από τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Το ΑΕΠ της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη στο δεύτερο τρίμηνο βυθίστηκε κατά 32,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εν μέσω πανδημίας Covid-19.

Με τις πολιτείες σε lockdown και τους Αμερικανούς στο σπίτι η αμερικανική οικονομία γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν ότι η συρρίκνωση θα φτάσει στο -34,7%.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 η χειρότερη πτώση του ΑΕΠ καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς, με την ύφεση να διαμορφώνεται στο 8,4%. Το αμέσως προηγούμενο χαμηλό ήταν 10% «βουτιά» το πρώτο τρίμηνο του 1958.

Η κατακόρυφη πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες που αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ οδήγησαν σε κατάρρευση την οικονομία, καθώς οι Αμερικανοί έμειναν στο σπίτι, χωρίς να ξοδεύουν χρήματα σε εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και ταξίδια.

«Το lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο οδήγησε σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Καθώς ήρθησαν οι περιορισμοί, η αρχική ανάκαμψη ήταν γρήγορη, αλλά θα παραμείνει μερική, εν μέσω επανεμφάνισης περιπτώσεων κορωνοϊού και φρένου στα σχέδια για restart», σημειώνουν οι οικονομολόγοι Andrew Husby, Eliza Winger και Yelena Shulyatyeva.

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως η οικονομία θα ανακάμψει, αλλά δεν πρόκειται να πιάσει τους ρυθμούς προ πανδημίας για αρκετά χρόνια, ενώ ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια στασιμότητας. Η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 18% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα σε οικονομολόγους του πρακτορείου Bloomberg. Θα είναι υψηλότερα από το 16,7%, με το οποίο «έτρεξε» το πρώτο τρίμηνο του 1950.

«Το ερώτημα είναι πόσο βιώσιμο είναι αυτό το άλμα», σημειώνει η Michelle Meyer, στέλεχος στην Bank of America Corp.

Εν μέσω αύξησης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στο Νότο και στη Δύση, πολλές Πολιτείες έχουν πατήσει φρένο στα σχέδια ανοίγματος εκ νέου της οικονομίας. Οι βουλευτές βρίσκονται εν μέσω συζήτησης για ακόμη έναν γύρο δημοσιονομικών κινήτρων.

«Βουτιά» 10,1% στο ΑΕΠ της Γερμανίας

Στη Γερμανία, το ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο του 2020, σημείωσε ιστορική βουτιά, με την πτώση να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή της, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία εξανεμίζουν σχεδόν μια δεκαετία ανάπτυξης.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί του ΑΕΠ για τη Γερμανία το 1970», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,0% σε τριμηνιαία βάση και κατά 11,3% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατέρρευσαν το δεύτερο τρίμηνο, όπως και οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Αυξήθηκαν όμως οι κρατικές δαπάνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ