ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες κυβερνητικές υπηρεσίες στεγάζονται στο κτήριο «Κεράνης»

Ποιες κυβερνητικές υπηρεσίες στεγάζονται στο κτήριο «Κεράνης»
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στο κτήριο του πρώην Καπνεργοστασίου «Κεράνη» επί της Λεωφόρου Θηβών 196-198 στο Ρέντη, θα στεγαστούν πέντε κρατικές  υπηρεσίες σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Κατόπιν σχετικής μελέτης που συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας καθορίσθηκαν οι χώροι συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας γραφειακών χώρων 21.889,84 τ.μ στο κτήριο του πρώην Καπνεργοστασίου «Κεράνη» που θα στεγάσουν υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου και του 3ου Τμήματος ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής της Γ.Α.Δ.Α. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη κάποιες εκ των προαναφερόμενων υπηρεσιών στεγάζονται τα τελευταία χρόνια στο κτήριο «Κεράνη», με το προσωπικό τους να προσεγγίζει τα 1.000 άτομα.

Το κτήριο του πρώην Καπνεργοστασίου «Κεράνη» στα όρια Ρέντη-Πειραιά, συνολικού εμβαδού 42.300 τ.μ., αγοράστηκε το 1998 από το Δημόσιο αντί 35 εκατ. ευρώ, ενώ έως το 2002 δαπανήθηκαν περίπου άλλα τόσα για να μετατραπεί από βιομηχανικό κτήριο σε κτήριο διοίκησης χωρητικότητας 2.300 θέσεων εργασίας. Αρχικός στόχος ήταν η εκεί μεταφορά του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, κίνηση που όμως ματαιώθηκε ως αποτέλεσμα της σφοδρής αντίδρασης των εργαζομένων του υπουργείου.

Το κτήριο «Κεράνη» ανήκει από το 2014 στην «Πανγαία», η οποία το αγόρασε μαζί με άλλα 13 από το ΤΑΙΠΕΔ, αντί 115,5 εκατ. ευρώ με τη διαδικασία sale and lease-back διάρκειας 20 ετών, στο πέρας της οποίας η κυριότητα του κτηρίου θα επανέλθει στο Δημόσιο.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών καταβάλλει για αυτό το μηνιαίο ποσό των 220.000 ευρώ (2,62 εκατ. ετησίως) στον ιδιοκτήτη και ως εκ τούτου η ηγεσία του υπουργείου θέλησε να το αξιοποιήσει και να μην επιβαρύνεται το Δημόσιο για ένα άδειο ακίνητο.

Το κτήριο διαθέτει 506 θέσεις στάθμευσης (248 υπαίθριες και 250 στεγασμένες), ενώ στο ισόγειό του, εκτός από τους χώρους υποδοχής και εργασίας, υπάρχουν χώροι ιατρείου και κυλικείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ