ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 82% των Ελλήνων αδυνατεί να αποταμιεύσει

Το 82% των Ελλήνων αδυνατεί να αποταμιεύσει
PIXABAY

Μόλις 18 στους 100 Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύουν εν μέσω κορωνοϊού, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δήλωσε τον Ιούλιο ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 66%, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ελαφρά, στο 10% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Οι καταναλωτές που δηλώσαν ότι αποταμιεύσαν λίγο ή πολύ ανήλθαν στο 18-19% του συνόλου, ενώ όσοι δηλώσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκαν στο 6%. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε ελαφρώς τον Ιούλιο, καθώς διαμορφώθηκε στις -65,3 μονάδες. Το δε 83% των νοικοκυριών δήλωσε πως δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 17% δήλωσε πως τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) υποχώρησε ήπια, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -46,1 μονάδες. Το 56% των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ εκ νέου το 4% αναμένει το αντίθετο.

Υποχώρηση παρουσίασε τον Ιούλιο η πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -94,2 μονάδες. Οριακή επιδείνωση σημειώθηκε και τον Ιούλιο η πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -94,7 μονάδες.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -27,3 μονάδες. Το 45% δε των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης τους προσεχείς 12 μήνες, ενώ το 8% προβλέπει μικρή βελτίωση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ