ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητική κατά 512 εκατ. ευρώ η ροή της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο

Αρνητική κατά 512 εκατ. ευρώ η ροή της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο

Συνεχίζεται η μείωση της χορήγησης δανείων από τις τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τον Ιανουάριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -2,1%, από -2,0% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 512 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 210 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στις επιχειρήσεις η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 201 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 355 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,4% έναντι -0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,6% τον Ιανουάριο του 2016, από -1,2% τον Δεκέμβριο του 2015 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 10 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 411 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 1,3% τον Ιανουάριο του 2016, από 3,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 191 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 56 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 299 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια Ιανουάριο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 98 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,0%, από -3,1% το Δεκέμβριο του 2015.

Οι καταθέσεις

Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν τον Ιανουάριο μετά από αύξηση 2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 1,15 δισ. ευρώ ή κατά 0,9% έναντι του Δεκεμβρίου, στα 122,23 δισ. ευρώ. Είχαν αυξηθεί στα 123,38 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ